Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 11.54

8 let

Več kot polovica Čehov proti evru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kar 55 odstotkov Čehov nasprotuje uvedbi skupne evropske valute evro v njihovi državi, podpira pa jo le 38 odstotkov, kaže najnovejša javnomnenjska raziskava.

To je prvič, da je proti evru več kot polovica češkega prebivalstva. V raziskavi češkega javnomnenjskega inštituta CVVM se je 27 odstotkov od skupno 1053 anketiranih Čehov izreklo "odločno proti", 28 odstotkov pa "bolj kot ne proti" zamenjavi češke krone za evro.

Od leta 2007 so v prednosti nasprotniki evra Le 38 odstotkov vprašanih si želi evra, od tega je 12 odstotkov "odločno za" in 26 odstotkov "bolj kot ne za". Ostalih sedem odstotkov anketirancev je ostalo neopredeljenih. Še pred tremi leti so bili v raziskavah omenjenega inštituta v prednosti zagovorniki evra. Nasprotniki so stopili v prednost leta 2007, a je bila njihova večina vedno nižja od 50 odstotkov.

Na Češkem najhitreje do evra leta 2015

Glede na položaj javnih financ na Češkem evro tako ali tako še ni aktualno vprašanje. Po ocenah politikov in ekonomistov bi bilo v državi mogoče uvesti skupno evropsko valuto najhitreje leta 2015 ali 2016. Glavni razlog za to je previsok proračunski primanjkljaj, ki je lani znašal skoraj šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko mora biti za uvedbo evra nižji od treh odstotkov BDP.

"Najprej moramo urediti javne finance in izpolniti kriterije. Šele potem lahko govorimo o možnostih za vstop v območje evra," je povedal češki finančni minister Eduard Janota. "Po mojem mnenju smo še zelo daleč od tega," je dodal. V skladu z najnovejšim konvergenčnim programom naj bi Češka letos znižala proračunski primanjkljaj na 5,3 odstotka, leta 2011 na 4,8 odstotka, leta 2012 na 4,2 odstotka in šele leta 2013 pa na okoli tri odstotke BDP.

Ne spreglejte