Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
7.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stavka Grčija recesija brezposelnost

Sreda, 20. 2. 2013, 7.40

7 let, 12 mesecev

Več deset tisoč Grkov pred parlamentom: Roparji, roparji!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na množičnih demonstracijah, udeležilo se jih je več deset tisoč Grkov, so nekateri izmed udeležencev začeli metati kamenje in steklenice, zato je bila policija prisiljena uporabiti solzivec.

V Grčiji je sicer 24-urna splošna stavka, največja sindikata v državi, ki zastopata približno polovico delovne sile, sta jo organizirala v protest proti vladnim varčevalnim ukrepom. Na popoldanskih demonstracijah v Atenah pa so se protestniki podali pred grški parlament, pred katerim so žvižgali in vzklikali: "Roparji, roparji!"

V enem izmed manjših incidentov je mladina, ki je bila zakrita s kapucami, začela metati kamenje, zato je policija uporabila solzivec, poroča BBC.

Stavka ohromila Grčijo Stavka je sicer ohromila Grčijo, saj stavkajo zaposleni v šolah, bolnišnicah, bankah in vseh vladnih uradih. Prav tako stavkajo zaposleni v prometu, zato ne vozijo vlaki in trajekti, moten je tudi mestni promet. V letalskem prometu prav tako nastajajo zamude, nekaj poletov je bilo odpovedanih, prizadet pa je predvsem notranji letalski promet.

Stavki so se pridružili tudi zaposleni v gradbeništvu, to je eden od sektorjev, ki ga je kriza najbolj prizadela. Zaprte so številne trgovine, stavki pa se niso pridružili zaposleni v hotelih ter zdravniki in zobozdravniki. "Bojujemo se za ukrepe, ki bodo zmanjšali nezaposlenost, za dostopnost dela vsem. Želimo zaščititi svoje demokratične in delavske pravice," je za Russia Today povedal eden od sindikatov.

V Solunu se je zbralo 17 tisoč protestnikov Demonstracije so bile še na otoku Kreta in v mestu Solun, kjer je miroljubno protestiralo približno 17 tisoč ljudi.

Stavka se je odvila pred za prihodnji teden načrtovanim obiskom trojice mednarodnih posojilodajalcev v Atenah, ta naj bi grško vlado pozvala, naj čim hitreje izvede napovedana odpuščanja v javnem sektorju ter pospeši privatizacijo državnega premoženja.

Grško gospodarstvo je v krizi že šest let, najbolj pa so prizadeti mladi, saj je kar 60 odstotkov oseb, mlajših od 24 let, brezposelnih.

Ne spreglejte