Petek,
1. 8. 2008,
8.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 8.08

8 let

V ZDA nov sistem nadzora potnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriške oblasti bodo z današnjim dnem začele poskusno izvajati nov sistem nadzora nad potniki, ki za krajše obiske ZDA ne potrebujejo vizuma, med katere sodijo tudi Slovenci.

V skladu z novimi pravili bo treba vsaj tri dni pred potovanjem izpolniti spletni obrazec, ki bo januarja 2009 dokončno nadomestil papirnate formularje. Sistem bo obvezen 12. januarja 2009 Gre za poskusno izvajanje elektronskega sistema za odobritev potovanj (Esta) za državljane 27 držav članic programa visa waiver, ki za poslovni ali turistični obisk ZDA do 90 dni ne potrebujejo vizuma. Uradno se bo sistem začel izvajati 1. oktobra, obvezen pa bo postal 12. januarja 2009.

Elektronska prijava bo zamenjala zelene kartončke Sistem predstavlja zamenjavo za zelene kartončke I-94, ki jih morajo potniki zdaj izpolniti na letalu ali ladji pred pristankom v ZDA in jih ob vstopu v državo oddati imigracijskim uradnikom. Do 12. januarja 2009 bo te kartončke kljub elektronski prijavi še vedno treba izpolniti, od takrat naprej pa bodo Američani vstop in izstop iz države preko morja in zraka nadzirali elektronsko. Na mejah s Kanado in Mehiko bo sicer treba še vedno izpolnjevati kartončke.

Po novem bodo morali potniki na spletno stran https://esta.cbp.dhs.gov vnesti številko potnega lista, ime in priimek, datum rojstva, številko leta in letalsko družbo ter naslov bivanja v ZDA. Hkrati bodo morali odgovoriti na vprašanja o tem, ali so bili kdaj kaznovani, člani komunistične ali teroristične organizacije, ali bolehajo za nalezljivimi boleznimi in podobno.

Prijava velja za čas dveh let Podatke bo treba oddati najmanj tri dni (72 ur) pred potovanjem. Izjemoma naj bi določenim osebam, na primer poslovnežem, omogočili registracije v zadnjem trenutku. Na voljo je tudi možnost, da se prijaviš brez točnega datuma potovanja, prijava pa velja za čas dveh let za večkratne vstope v ZDA. Za tiste, ki niso vešči interneta, lahko podatke vpišejo letalske družbe in potovalne agencije.

Poleg Slovenije so v programu visa waiver še Andora, Avstrija, Avstralija, Belgija, Brunej, Danska, Finska, Francija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Nemčija, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Portugalska, San Marino, Singapur, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.