Sreda,
12. 12. 2007,
10.03

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 10.03

8 let, 3 mesece

V Veliki Britaniji izgubili podatke o voznikih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Britanska vlada se sooča z novimi kritikami glede ravnanja z občutljivimi podatki, potem ko so izgubili ali pa poslali na napačen naslov podatke o zapornikih in voznikih.

Potem ko so pred tremi tedni izginili bančni in drugi podatki o 25 milijonih prejemnikov otroških dodatkov v državi, so oblasti tokrat priznale, da sta se na Severnem Irskem izgubila dva računalniška diska z imeni in naslovi več kot 6000 voznikov. Policija je ugotovila tudi, da so zaupni podatki o ducat zapornikih, ki naj bi bili poslani policiji v vzhodno okrožje Norfolk, pristali v rokah zasebnega podjetja. Norfolška policija je sporočila, da so ta pisma vsebovala imena, rojstne podatke, policijski dosje in naslove bivališč, kamor se bodo zaporniki preselili po izpustitvi. "Varnost podatkov jemljemo zelo resno," je povedal tiskovni predstavnik norfolške policije.

Površnost britanske vlade

Nekaj dni po izbruhu afere s podatki o prejemnikih otroških dodatkov, je izginilo še šest zgoščenk s podatki. Urad za davke in carine je takrat sporočil, da se je oktobra izgubil paket z zgoščenkami, ki so ga poslali iz Prestona v London, na njih pa so bili posneti pogovori med nekim davkoplačevalcem in uradom.

Britanska vlada je bila že zaradi teh površnosti pod velikim pritiskom. Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je takrat objavil časnik Guardian, se je podpora laburistični stranki premiera Gordona Browna v primerjavi z oktobrom znižala za štiri odstotne točke na 31 odstotkov, podpora opozicijskim konservativcem se je znižala za tri odstotke na 37 odstotkov, medtem ko se je podpora liberalnim demokratom zvišala na 23 odstotkov.