Četrtek,
29. 9. 2022,
7.23

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

146

Natisni članek

Rusija invazija Ukrajina

Četrtek, 29. 9. 2022, 7.23

2 meseca, 3 tedne

"Poslali so nas v klavnico. Napadi so zastali. Izgubljamo vojno."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

146

Ruski vojak | Foto Reuters

Foto: Reuters

216. dan ruske invazije na Ukrajino. "Putin je norec" "Naši napadi so zastali. Izgubljamo vojno." "Polovica naše enote je padla." "Poslali so nas v klavnico." "Ko pridem domov, bom dal odpoved. J**** vojsko." To je le nekaj sporočil, ki so jih ruski vojaki pošiljali z bojišča v Ukrajini svojim družinam, ženam, prijateljem in sorodnikom, ki razkrivajo pravo stanje na terenu. Medtem pa sorodniki vojakom pripovedujejo o vrstah trupel in krst, ki vsak dan prihajajo v Rusijo. V šoku so nekatere družine začele obiskovati psihologa. Razkrivajo jim, kako čutijo posledice sankcij in kako rastejo cene osnovnih živil.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

17.20 "Putin je norec. Poslal nas je v klavnico. Naši napadi so zastali. Izgubljamo vojno" 
16.22 V vojno z zastarelimi puškami in brez neprebojnih jopičev
16.17 Na Putinovi televiziji odštevajo do priključitve zasedenih ozemelj
14.34 Finska zapira mejo za ruske turiste
14.18 V Črni gori preiskave zaradi suma vohunjenja za Rusijo
13.18 Nato: Po razpoložljivih informacijah je škoda na Severnem toku posledica sabotaže
13.00 Putin bo v petek razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji
12.34 Proruski voditelji štirih ukrajinskih regij v Moskvi
11.15 Obveščevalci: Ladje ruske mornarice opazili na mestu sabotaže Severnega toka
9.05 Na Severnem toku naj bi odkrili še četrto luknjo
8.06 Kdo je uničil evropski plinovod? "Rusi so bili tam."
7.31 Britanci: Več moških je pobegnilo iz Rusije, kot pa napadlo Ukrajino
7.21 ZDA bodo Ukrajini poslale še 18 raketnih sistemov himars

18.10 Putin: Zahod je pripravljen povzročiti prelivanje krvi

Vladimir Putin je Zahod obtožil, da je pripravljen povzročiti prelivanje krvi in ​​"barvne revolucije" v kateri koli državi.

Ruski predsednik, ki ni navedel konkretne države ali predložil kakršnih koli dokazov, se je po videopovezavi pogovarjal z vodji obveščevalnih služb nekdanje Sovjetske zveze neodvisnih držav.

Putin naj bi jutri podpisal odlok o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, nato pa bo imel na to temo govor.

17.20 "Putin je norec. Poslali so nas v klavnico. Naši napadi so zastali. Izgubljamo vojno" 

"Putin je norec" "Naši napadi so zastali. Izgubljamo vojno." "Polovica naše enote je padla." "Poslali so nas v klavnico." "Ko pridem domov, bom dal odpoved. J**** vojsko." To je le nekaj sporočil, ki so jih ruski vojaki pošiljali z bojišča v Ukrajini svojim družinam, ženam, prijateljem in sorodnikom, ki razkrivajo pravo stanje na terenu.

"Kijev bo padel čez nekaj dni", je stavek, ki so ga vojakom kot mantro ponavljali poveljniki, ko so jih konec februarja poslali na "posebno vojaško operacijo" v Ukrajino. Vendar pa je ob hudem ukrajinskem odporu prvotno napredovanje ruskih čet hitro zastalo, ruske sile pa so se spopadle s številnimi logističnimi izzivi, pomanjkanjem hrane in goriva. Medtem ko je bilo stanje na terenu porazno, so moskovski propagandisti zagotavljali ljudem, da vse poteka po načrtih.

Razočarani in jezni ruski vojaki niso ubogali ukaza in so z mobilnih telefonov klicali svoje žene, družino in prijatelje v Rusiji, da bi se pritožili nad Putinom, pomanjkanjem opreme in poveljniki, ki so jim lagali o misiji, na katero so bili poslani. Njihovim klicem je prisluškovala Ukrajina, New York Times pa jih je prevedel in objavil. Intervjuji razkrivajo obup ruskih borcev v prvih nekaj tednih invazije na Ukrajino, ko so poskušali zavzeti Kijev.

"Nihče nam ni povedal, da gremo v vojno," je vojak Sergej povedal svoji materi, "opozorjeni smo bili dan pred odhodom". Drugi vojaki so imeli podobne telefonske pogovore: "Rekli so nam, da gremo na dvo- ali tridnevno usposabljanje. Zavajali so nas kot otroke," je Nikita potožil prijatelju. Obseg klicev ponazarja, kako slaba je bila Moskva pri načrtovanju logistike in vzdrževanju discipline med svojimi vojaki. "Naš položaj je sranje, če se tako izrazim. Prešli smo v defenzivo. Naši napadi so na mestu," je Sergej povedal svoji mami. "Nisem si predstavljal, da bom končal v takem dreku," je povedal Nikita.

Vojaki opisujejo, kako jim primanjkuje orožja in osnovne opreme, kot so naprave za nočno opazovanje in ustrezni neprebojni jopiči. Neki vojak je razkril, da so začeli odstranjevati neprebojne jopiče s trupel Ukrajincev, drugi pa, da je njihova oprema "starodavna". 

Na drugi strani žice pa sorodniki vojakom pripovedujejo o vrstah trupel in krst, ki vsak dan prihajajo v Rusijo. V šoku so nekatere družine začele obiskovati psihologa. Razkrivajo jim, kako čutijo posledice sankcij in kako rastejo cene osnovnih živil; obžalujejo pa tudi zaprtje McDonald'sa, H&M in Ikee ter ukinitev Instagrama.

16.22 V vojno z zastarelimi puškami in brez neprebojnih jopičev

Dober teden dni po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin razglasil delno vojaško mobilizacijo, se je pokazalo, da ta poteza ni bila najbolj uspešna. Eden izmed bolj zgovornih dokazov za to, da ruska vojska ni sposobna množične mobilizacije, je slaba in zastarela vojaška oprema ruskih rezervistov.  

Tudi Putinu zvesti propagandisti z državne televizije priznavajo, da mobilizacija ne poteka po načrtih. "Če nabornikom dajejo pokvarjene stvari, če nimajo čelad, nimajo neprebojnih jopičev, tega nihče ne more skriti," je v nedeljski oddaji na državni televiziji dejal Putinov podpornik Vladimir Solovjov. Odkrito je priznal, da se Rusija lahko sramuje posnetkov vojakov s starimi, zarjavelimi puškami in brez osnovne vojaške opreme.

16.17 Na Putinovi televiziji odštevajo do priključitve zasedenih ozemelj

Na državnem televizijskem kanalu Rusija 24 se je pojavila ura, ki odšteva čas do priključitve zasedenih ukrajinskih ozemelj. Predsednik Vladimir Putin bo namreč v petek razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij, kjer so izvedli referendume. 

14.34 Finska zapira mejo za ruske turiste

Na Finskem bodo ob polnoči začela veljati strožja pravila za vstop ruskih državljanov. Finska vzhodna meja bo tako praviloma zaprta za Ruse s turističnimi vizumi, za preostale pa bodo še vedno obstajale določene izjeme, je danes sporočil finski zunanji minister Pekka Haavisto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ministrovih besedah je vlada sprejela te ukrepe po domnevnih sabotažah plinovodov v Baltskem morju in spornih referendumih za priključitev štirih ukrajinskih regij k Rusiji.

Na Finskem so v preteklem tednu beležili povišano število prečkanj meje z Rusijo, potem ko so številni Rusi zapustili državo, da bi se izognili delni vojaški mobilizaciji, ki jo je ukazal ruski predsednik Vladimir Putin.

Notranja ministrica Krista Mikkonen je zaradi tega dodala, da pričakujejo porast števila poskusov nezakonitih prečkanj meje in prošenj za azil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju finskega radia Yle nova pravila dopuščajo izjeme za vstop ruskih državljanov, in sicer bo to omogočeno tistim, ki bodo na Finskem želeli obiskati bližnje družinske člane ali dostopati do zdravstvenih storitev, in pa tistim, ki na Finskem delajo ali se izobražujejo.

Po navedbah finske tiskovne agencije STT oblasti pričakujejo, da se bodo prihodi ruskih državljanov posledično zmanjšali za od 30 do 50 odstotkov.

Finska si z Rusijo deli 1.340 kilometrov dolgo mejo, najdaljšo med vsemi članicami EU.

Podobne prepovedi za vstop ruskih turistov so 19. septembra že sprejele baltske države in Poljska, na Finskem pa so do zdaj v zvezi s tem sprejeli le nekoliko strožjo zakonodajo pri izdaji vizumov.

14.18 V Črni gori preiskave zaradi suma vohunjenja za Rusijo

Zaradi suma vohunjenja za Rusijo so v Podgorici danes pridržali več črnogorskih državljanov, današnja akcija pa je šele začetek dejavnosti pri odkrivanju sodelavcev tujih obveščevalnih služb, je razkril črnogorski časnik Vijesti. Na posebnem državnem tožilstvu so potrdili hišne preiskave, ne pa tudi tega, da so pridržali več oseb.

Akcijo je izvedla agencija za nacionalno varnost (ANB), piše portal časnika, ki se sklicuje na več neuradnih virov.

Ena od pridržanih oseb naj bi po podatkih ANB več kot desetletje delala za rusko obveščevalno službo in je del širše skupine, katere člani so znani ANB. Šlo naj bi za uslužbenca državne administracije, pišejo Vijesti.

V ANB niso odgovorili na poizvedbe časnika, ali so pridržali več oseb zaradi suma vohunjenja.

Posebni tožilec Vukas Radonjić je sporočil, da policija preiskuje stanovanja in druge prostore več državljanov zaradi suma, da so storili kaznivi dejanji ustanavljanja kriminalne organizacije in vohunjenja. Dodal je, da akcija poteka na zahtevo specializiranega državnega tožilstva in po nalogu višjega sodišča ter da za zdaj še nikomur niso odvzeli prostosti.

Črna gora je bila avgusta tarča obsežnega kibernetskega napada na državne ustanove. ANB ter podpredsednik vlade in koordinator varnostnih služb Raško Konjević sta za kibernetski napad takrat okrivila Rusijo, v preiskavo napada pa se je vključil tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI.

13.18 Nato: Po razpoložljivih informacijah je škoda na Severnem toku posledica sabotaže

"Članice Nata so se zavezale pripravljenosti, obrambi in odvračanju proti prisilni rabi energije in hibridnih taktik. Vsakemu namernemu napadu na kritično infrastrukturi bo sledil odločen odziv," so zapisali v Natovem sporočilu za javnost in dodali, da je po razpoložljivih informacijah škoda na Severnem toku posledica sabotaže.

13.00 Putin bo v petek razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji

Rusija bo v petek na slovesnosti v Kremlju ratificirala priključitev štirih ukrajinskih regij, kjer so potekali referendumi, so danes sporočili v Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin bo na slovesnosti podpisal dokumente o njihovi priključitvi Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Slovesnost ob podpisu sporazumov o vstopu novih ozemelj v Rusko federacijo bo potekala jutri ob 15. uri v Kremlju," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsednik Vladimir Putin bo imel na dogodku obsežen govor," je dodal.

Proruske oblasti v okupiranih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson so v preteklem tednu izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo odločilo za izstop iz Ukrajine in priključitev k Rusiji.

Proruski separatistični voditelji štirih ukrajinskih regij, ki so Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumu izraženo voljo, so sicer ponoči prispeli v Moskvo.

Ukrajina in zahodne države so referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale.

Rusija si je že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost ne priznava.

12.34 Proruski voditelji štirih ukrajinskih regij v Moskvi

Proruski separatistični voditelji ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so ponoči prispeli v Moskvo. Pred tem so ruskega predsednika Vladimirja Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumih izraženo voljo. Ruske oblasti naj bi ukrepe v tej smeri sprejele v prihodnjih dneh.

Predstavnik proruskih okupacijskih oblasti v regiji Herson Kiril Stremusov je v sredo pozno zvečer objavil fotografijo, na kateri so vodja separatistov v Donecku Denis Pušilin, vodja proruskih oblasti regije Herson Vladimir Saldo in njun kolega iz Zaporožja Jevgenij Balicki. V objavi je zapisal, da je trojica prispela v Moskvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes je nato po poročanju ruske tiskovna agencije Tass v Moskvo prispel še separatistični voditelj Luganska Leonid Pasečnik.

"Srečanje s predsednikom je seveda načrtovano. Dodatnih informacij pa zaenkrat nimam. Ne morem povedati, kje in kdaj bo srečanje potekalo," je še razkril Stremusov in dodal, da bodo regije kmalu postale del Rusije.

Ruske oblasti so po referendumih, ki so jih Ukrajina in Zahod označili za nezakonite, v sredo sporočile, da bodo kmalu sprejele nadaljnje ukrepe za izpolnitev želja proruskih separatističnih voditeljev štirih regij. Ti so namreč Putina pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji. Pri tem so oblasti dodale, da so referendumi potekali v skladu z načeli mednarodnega prava.

Iz Moskve so tudi sporočili, da bosta oba domova ruskega parlamenta o priključitvi regij odločala v ponedeljek in torek. Putin pa naj bi po pričakovanjih njihovo priključitev razglasil že v petek.

Po preštetju vseh glasovnic je v Donecku za priključitev Rusiji po navedbah tamkajšnjih okupacijskih oblasti glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Ukrajina in Zahod sta referendume označila za neveljavne in nelegalne, ker kršijo ukrajinsko zakonodajo in mednarodno pravo ter so potekali brez upoštevanja minimalnih demokratičnih standardov.

11.15 Obveščevalci: Ladje ruske mornarice opazili na mestu sabotaže Severnega toka

Evropski varnostni uradniki so v ponedeljek in torek opazili ruske pomorske ladje v bližini mesta uhajanja v plinovodu Severni tok, ki je verjetno posledica podvodnih eksplozij, poroča CNN, ki navaja informacije ameriške obveščevalne službe. Za zdaj ni znano, ali so te ruske ladje povezane z eksplozijami.

V bližini mesta uhajanja so prejšnji teden videli tudi ruske podmornice.

9.05 Na Severnem toku odkrili še četrto uhajanje plina

Na plinovodu Severni tok so po pregledu našli četrto luknjo iz katere pušča plin, poroča Sky News. Strokovnjaki pričakujejo, da bodo poslali ekipe s podvodnimi droni, da bi raziskale vzroke uhajanja, vendar pravijo, da lahko traja približno teden dni, preden bo tudi morje dovolj mirno za pregled.

Mediji poročajo, da so novo uhajanje odkrili na plinovodu Severni tok 2, vendar obalna straža tega zaenkrat ni potrdila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Plin uhaja na dveh lokacijah na švedski strani in dveh na danski strani," je povedal predstavnik švedske obalne straže, potem ko so v minulih dneh že potrdili tri lokacije uhajanja plina. Pri tem je pojasnil, da sta lokaciji na švedski strani relativno blizu druga drugi.

Seizmografske merilne postaje na Švedskem in Danskem so v ponedeljek na območju plinovodov, ki ležita na globini med 80 in sto metrov, zaznale dve ločeni eksploziji. Na fotografijah, ki jih je posnela danska vojska v gospodarskih conah Švedske in Danske, je bilo videti tri velike gmote mehurčkov na površini vode s premerom od 200 do tisoč metrov.

V političnih in strokovnih krogih se vse bolj uveljavlja prepričanje, da gre za sabotažo. Da gre pri poškodbah plinovodov za namerno dejanje, je med drugim opozorila Evropska unija, ki je že posvarila pred napadi na njeno infrastrukturo in napovedala ukrepanje.

Mnogi na Zahodu so obenem s prstom pokazali na Rusijo, Kremelj pa je obtožbe na račun vpletenosti v uhajanje plina na plinovodih zavrnil kot "neumne in absurdne". Na zahtevo Rusije se bo v petek na to temo sestal Varnostni svet Združenih narodov.

8.06 Kdo je uničil evropski plinovod? "Rusi so bili tam."

"V ponedeljek in torek so evropske varnostne službe v bližini plinovodov Severni tok 1 in 2 opazile in posledično nadzorovale ruske ladje," poroča CNN, ki se sklicuje na neimenovane vire iz ameriških obveščevalnih krogov. Šlo naj bi za ladje ruske mornarice, vendar ne za vojna, temveč podporna plovila. Ali so bile ladje povezane z uničenjem plinovodov, še ni jasno. CNN tudi poroča, da so v bližini plinovodov pretekli teden opazili ruske vojaške podmornice.

Spomnimo, pred dneva dnevoma so prišla prva obvestila, da zemeljski plin uhaja iz obeh plinovodov. Včeraj je položaj postal jasnejši in izkazalo se je, da sta plinovoda poškodovana vsaj na štirih mestih in da naj bi poškodbe povzročile za zdaj še nepojasnjene detonacije. Danska, EU in Nato so že včeraj izrazili prepričanje, da sta bila plinovoda tarča sabotaže.

7.31 Britanci: Več Rusov je pobegnilo pred mobilizacijo, kot pa napadlo Ukrajino

Število Rusov, ki so zaradi mobilizacije zapustili svojo domovino, je najverjetneje večje od števila vojakov, ki so februarja letos napadli Ukrajino, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo. Po informacijah Birtancev Rusijo zapuščajo predvsem izobraženi in premožni moški, kar se bo poznalo tudi na delovanju podjetij in državnih ustanov.

7.21 ZDA bodo Ukrajini poslale še 18 raketnih sistemov himars

Pentagon je v sredo sporočil, da bodo ZDA Ukrajini poslale še 18 sodobnih raketnih sistemov himars, s pomočjo katerih ukrajinske enote izvajajo uspešno ofenzivo za povrnitev ozemlja, ki ga je pred tem zasedla ruska vojska. Raketni sistemi so del novega, 1,1 milijarde dolarjev vrednega paketa vojaške pomoči.

Gre za raketne sisteme, ki so izjemno natančni in s katerimi Ukrajinci napadajo posebej pomembne ruske tarče, kot so poveljniška mesta ali skladišča streliva. ZDA so doslej v Ukrajino poslale 16 tovrstnih raketnih sistemov.

Poleg sistemov himars ZDA Ukrajincem pošiljajo tudi 150 oklepnih vozil, 150 taktičnih vozil za prevažanje oborožitve, tovornjake in posebne sisteme za obrambo pred ruskimi brezpilotnimi letali, ki jih Moskva dobiva od Irana.

Z novim paketom se je vrednost dosedanje ameriške vojaške pomoči Ukrajini od začetka ruske ofenzive konec februarja letos povišala na 16,2 milijarde dolarjev.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je ob tem zagotovila, da bodo ZDA Ukrajini zagotavljale pomoč, dokler bo to potrebno.