Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
13.22

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ukrajina Petro Porošenko Doneck

Sreda, 5. 11. 2014, 13.22

5 let, 6 mesecev

V Ukrajini spet napeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine postaja vedno bolj krhka. Po napovedi predsednika Petra Porošenka o vojaških okrepitvah danes z območja Donecka poročajo o hudih spopadih.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v torek napovedal dodatne napotitve ukrajinske vojske na vzhod in jugozahod države, danes pa z območja letališča Doneck in sosednjih vasi že poročajo o hudih spopadih.

Prav danes naj bi se sicer sestali predstavniki ukrajinske vojske, proruskih separatistov ter opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki naj bi govorili o možnostih za dosego prekinitve ognja na območju letališča.

Porošenko je v torek zatrdil, da Kijev ostaja zavezan krhkemu mirovnemu dogovoru za vzhod Ukrajine, čeprav so proruski separatisti v nedeljo tam izvedli volitve. Obenem je napovedal, da Kijev v več mest na vzhodu in jugovzhodu države pošilja dodatne vojaške enote za zaščito pred morebitnim napadom separatistov. Parlament pa je že zaprosil za razveljavitev zakona, ki vzhodu Ukrajine ponuja poseben avtonomen status za obdobje treh let.

Proruski separatisti so v današnjem odzivu ubrali neobičajno spravljiv ton in napovedali, da so pripravljeni za oživitev mirovnega procesa.

Ukinitev državne pomoči za separatistične regije Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes sporočil, da bo Kijev separatističnim regijam na vzhodu države ukinil državno finančno pomoč, dokler "z območja ne bodo pregnani vsi teroristi". Ob tem je dodal, da bodo v času zimske sezone ohranili dobavo plina in električne energije za omenjeni del države.

Porošenko je v torek zatrdil, da Kijev ostaja zavezan krhkemu mirovnemu dogovoru za vzhod Ukrajine, čeprav so proruski separatisti v nedeljo tam izvedli volitve. Obenem je napovedal, da Kijev v več mest na vzhodu in jugovzhodu države pošilja dodatne vojaške enote za zaščito pred morebitnim napadom separatistov.

Ne spreglejte