SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ukrajini prva parada ponosa

3

termometer

 | Foto:
V Kijevu je bila prva parada ponosa v Ukrajini, ki se je je udeležilo okoli sto aktivistov.

Sodišče v Kijevu je sicer pred dnevi parado prepovedalo, pojavljale se tudi številne grožnje z nasiljem, na ulicah pa je bilo veliko policistov.

"To je zgodovinski dan," je dejala ena od organizatork dogodka Elena Semjonova.

Parada je trajala le kakih 20 minut, potekala pa je nedaleč od središča Kijeva. Udeleženci so nosili plakate, so jih pa organizatorji že vnaprej opozorili, naj ne prihajajo v provokativnih oblačilih. Pozvali so jih, naj pridejo v udobni obutvi, da bodo lahko v primeru napada ali neredov zbežali na varno.

Kijevske mestne oblasti so ta teden sporočile, da so prejele kakih 500 pritožb zaradi napovedane parade, več kot 60 ukrajinskih poslancev pa je podpisalo pismo, v katerem so se zavzeli za prepoved vseh gejevskih dogodkov v maju in juniju.

Po podatkih organizatorjev parade v Ukrajini, ki ima 45 milijonov prebivalcev, živi med milijonom in dvema milijonoma istospolno usmerjenih. A homofobija je v državi splošno razširjena in družbeno sprejemljiva. Do istospolno usmerjenih je sovražno nastrojena tudi Pravoslavna cerkev.

Istospolno usmerjeni so se danes zbrali tudi v Moskvi, pri čemer jih je policija okoli 30 aretirala, med njimi vodjo zveze ruskih homoseksualcev Nikolaja Aleksejeva.

V Rusiji sicer homoseksualnost ni kazniva, kljub temu pa oblasti redno preprečujejo zbiranja istospolno usmerjenih. Najvišje sodišče v Moskvi je lani celo prepovedalo parade ponosa vse do leta 2112.

Ruski parlament pa prav zdaj razpravlja o prepovedi t. i. homoseksualne propagande, pri čemer zagovorniki prepovedi trdijo, da jim gre za zaščito otrok.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin