Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 3. 2014,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Srbija volitve Aleksandar Vučić Ivica Dačić

Nedelja, 16. 3. 2014, 16.16

8 let

V Srbiji zmaga Srbske napredne stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Srbska napredna stranka (SNS) podpredsednika vlade Alekdandra Vućiča je na predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji prepričljivo zmagala.

Po prvih delnih izidih oz. preštetih glasovih s slabih 19 odstotkov volišč je SNS namreč prejela slabo polovico glasov oz. 48,9 odstotka glasov, so sporočili iz srbske republiške volilne komisije.

Vučićeva SNS bi tako na podlagi delnih izidov v parlamentu zasedla 162 sedežev. Drugo mesto bi zasedli socialisti premiera Ivice Dačića s 14,73 odstotka glasov oziroma 49 poslanskimi sedeži, tretje mesto pa Nova demokratska stranka (6,03 odstotka oziroma 20 sedežev). Volilna udeležba je bila nekaj več kot 55-odstotna, kar je manj kot na zadnjih volitvah pred dvema letoma.

44-letni Vučić, ki je v zadnjih dveh letih pridobil na oblasti in priljubljenosti, bo sedaj po volitvah zagotovo prevzel vodenje vlade. Neznanka je samo, s kom jo bo oblikoval.

Za 250 poslanskih mest se je potegovalo 19 list s skupno 3020 kandidati. Potek volitev je nadziralo 735 opazovalcev, od tega 179 tujih. Volilno pravico je imelo slabih 6,8 milijona volivcev, volišča pa so se zaprla ob 20. uri. Volitve so minile mirno, o domnevnem kupovanju glasov so poročali iz Novega Sada.

Vučić je ob oddaji glasu v Beogradu dejal, da je njegova stranka postavila svoje cilje visoko, in ponovil, da se bo nova vlada osredotočila na boleče in težke reforme, odpiranje novih delovnih mest ter boj proti korupciji in kriminalu.

Dačić je ob oddaji glasu v Beogradu izrazil pričakovanje, da bo Srbija po volitvah politično stabilna, kar je predpogoj za resne korake naprej, tudi v okviru nadaljnjega približevanja EU.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić pa je izrazil prepričanje, da bo nova vlada kmalu oblikovana in da se bo posvetila izboljšanju življenja vseh državljanov.

Ne spreglejte