Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
15.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija ribolov

Torek, 15. 10. 2013, 15.57

8 let

V Rusiji kaviar vsak dan cenejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razlog? Prelov rib na Arktiki.

Ruski trg s kaviarjem je prenasičen, ugotavlja avstrijski tednik Format. Cene tega živila, ki v večini delov sveta velja za razkošje, so rekordne nizke. Za kilogram kaviarja ameriškega lososovega je treba odšteti 700 rubljev oziroma le 16 evrov. Nekoliko več je treba odšteti za ruski kaviar, 1.200 rubljev oziroma 27 evrov. Razlog tako nizkih cen je rekorden ulov na Aljaski, pravi Timur Murtupoz z Ruske agencije za ribištvo.

Prelov na Arktiki Letos so ribiči v mrzlih arktičnih vodah ulovili 600 tisoč ton lososa, kar je dvakrat toliko kot lani. Lovijo ga tako ameriški kot ruski ribiči in ker v ZDA ni povpraševanja po rdečem kaviarju, ga ZDA večino prodajo Rusom. "Trg je prenasičen, in to zaradi ribičev na Aljaski," pravijo tudi pri Ruski gazeti, časopisu, ki se je zadnja leta povečal tej tematiki.

Mednarodno trgovanje Za upad cen kaviarja se je treba zahvaliti tudi temu, da uvozniki svoje blago carinijo nižje od prave vrednosti. Država je tako ob milijone evrov davka. A to se bo moralo spremeniti, saj je Rusija zdaj članica Svetovne trgovinske organizacije, opozarjajo strokovnjaki.

Ne gre za gospodarstvo, temveč za prestiž Za rusko gospodarstvo kaviar ni tako zelo pomemben, prinese zgolj 30 milijard rubljev na leto, kar za ruske razmere ni veliko, a ima simbolični pomen in mora biti na jedilniku.

Kaviar je vsakdanja jed Rusov že iz obdobja Sovjetske zveze. Verjamejo, da je jed iz iker dobra za živce, mažejo si ga na kruh in maslo ter ga zalivajo z vodko ali šampanjcem. Pred časom so v Rusiji uvedli ulične avtomate, v katerih je bilo mogoče vsak trenutek kupiti kaviar kar na cesti. Nič hudega, trgovske police se namreč šibijo pod kozarčki kaviarja, ugotavlja Format.

Ne spreglejte