Četrtek,
29. 1. 2009,
11.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 29. 1. 2009, 11.56

8 let, 5 mesecev

V neredih na Madagaskarju prek 80 mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V protestih je umrlo najmanj 80 ljudi, še okoli sto pa je ranjenih. Proteste je organizirala opozicija, ki predsedniku države Marcu Ravalomanani očita avtoritativno vodenje države.

Proteste je organizirala opozicija, ki predsedniku države Marcu Ravalomanani očita avtoritativno vodenje države. Na Madagaskarju je danes sicer mirno, novi protesti pa so napovedani za soboto. Skoraj polovico žrtev naj bi terjal požar v nekem nakupovalnem središču v prestolnici Antananarivo, ki je izbruhnil v noči na torek.

Pomanjkanje nekaterih osnovnih živil Protesti so se začeli na ulicah, vendar so se kmalu sprevrgli v ropanje in uničevanje trgovin, zlasti tistih, ki so v lasti podjetij predsednika države. Gmotna škoda je velika, poleg tega pa že primanjkuje nekaterih osnovnih živil in drugih potrebščin.

Dan mrtvega mesta Župan Antananariva Andry Rajoelina, ki je bil glavni pobudnik protestov, je prebivalce pozval, naj ostanejo doma in tako obeležijo "dan mrtvega mesta". Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so meščani večinoma upoštevali poziv. Zaprte so tudi šole, v državnih uradih pa precej uradnikov ni prišlo na delo.

Predsednik države Ravalomanana je napovedal, da ne bo proti nikomur ukrepal zaradi ropanja in plenjenja trgovin, ki so v njegovi lasti, češ da razume, "da je malgaško prebivalstvo revno in lačno".

Napeti odnosi že od izvolitve Odnosi med predsednikom države in županom prestolnice so napeti že od izvolitve Rajoeline na položaj župana decembra leta 2007. Tedaj je kot neodvisen kandidat premagal kandidata predsednikove stranke. Napetosti pa so se še povečale decembra lani, ko je vlada ukinila županovo televizijo Viva, ki je predvajala pogovor z nekdanjim predsednikom Madagaskarja Didierom Ratsiratako.