SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Moskvi preiskali prostore Human Rights Watch

2

termometer

Ruske oblasti so preiskale moskovske pisarne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW), ki ima sicer sedež v New Yorku, v okviru povečanja pritiska na tuje nevladne organizacije.

V Rusiji so v zadnjem času izvedli preiskave v več tovrstnih organizacijah, med drugim tudi v Amnesty International. Vodja HRW za Evropo in Srednjo Azijo Rachel Denber je dejala, da so trije predstavniki tožilstva in davčni uradnik danes izvedli "nenapovedano inšpekcijo" pisarn organizacije v Moskvi. Dodala je, da so bile tovrstnim pregledom podvržene tudi druge organizacije, kot sta protikorupcijska Transparency International in begunski center Civic Assistance. "Gre za množičen val inšpekcij nevladnih organizacij v Rusiji, ki povečuje pritisk na civilno družbo, potem ko je bila lani sprejeta strožja zakonodaja," je sporočila Denberjeva.

Tuje nevladne organizacije opredeljene kot tuji agentje Preiskave so sledile, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin konec lanskega leta podpisal zakon, ki tuje nevladne organizacije oziroma ruske politične organizacije, ki jih financirajo iz tujine, označuje za "tuje agente", ki morajo biti podvrženi strožjemu nadzoru. Strožjo zakonodajo je Rusija sprejela, potem ko je Putin obtožil ameriško zunanje ministrstvo, da financira proteste, ki so izbruhnili ob njegovi vrnitvi na predsedniški položaj. Ruske oblasti so obsežnejše inšpekcije začele prejšnji teden pri glavni ruski organizaciji za človekove pravice Memorial, ki preiskuje zločine v času nekdanje Sovjetske zveze, v ponedeljek pa je sledila tudi preiskava uradov Amnesty International.

Ashtonova inšpekcije označila za zaskrbljujoče Preiskave so povečale skrbi EU. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je inšpekcije v torek označila za "zaskrbljujoče", saj da so namenjene dodatnemu spodkopavanju dejavnosti civilne družbe v Rusiji. Francija pa je danes zahtevala od ruskega veleposlaništva v Parizu pojasnilo preiskav tudi v francoskih kulturnih centrih, ki delujejo kot poskus zatiranja organizacij, ki se zavzemajo za večjo demokracijo.

Preiskanih naj bi bilo najmanj 100 nevladnih organizacij Tudi Nemčija je danes izrazila zaskrbljenost ruskemu veleposlaništvu v Berlinu zaradi preiskave Fundacije Konrada Adenauerja, političnega think tanka, ki je povezan s Krščansko demokratsko unijo kanclerke Angele Merkel. Aktivisti sicer ocenjujejo, da je bilo doslej preiskanih najmanj 100 nevladnih organizacij v Moskvi, Sankt Peterburgu in drugod po Rusiji. Gre za organizacije, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami, pravicami homoseksualcev in ekologijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin