SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Italiji oblikovana nova vlada

0,19

termometer

Giuseppe Conte
Foto: Reuters

V Italiji sta populistično Gibanje pet zvezd in levosredinska Demokratska stranka (PD) oblikovala novo vlado, ki bo prisegla v četrtek ob 10. uri, so danes sporočili iz urada predsednika države Sergia Mattarelle. Novi premier Giuseppe Conte, ki je vodil tudi dosedanjo vlado, je sporočil, da bo zunanje ministrstvo vodil vodja gibanja Luigi Di Maio.

Luigi Di Maio je v dosedanji vladi s skrajno desno Ligo zasedal položaj podpredsednika vlade ter ministra za gospodarski razvoj in delo.

Položaj notranje ministrice bo zasedla visoka uradnica Luciana Lamorgese. Nasledila bo vodjo skrajno desne Lige Mattea Salvinija, ki je bil znan predvsem po svoji ostri migracijski politiki.

Luigi Di Maio Novice Italijansko Gibanje pet zvezd za koalicijo z Demokratsko stranko

Novi minister za gospodarstvo in finance bo postal dosedanji evropski poslanec iz vrst PD Roberto Gualtieri, ki je naklonjen Evropski uniji. PD je dobila tudi obrambni resor. Zasedel ga bo vidni član stranke Lorenzo Guerini.

Na sodelovanje z nekdanjimi sovražniki pristali, ker so se želeli izogniti predčasnim volitvam

Gibanje pet zvezd, ki so ga pred desetletjem ustanovili prav nasprotniki PD, je na oblikovanje vlade z nekdanjimi "sovražniki" pristalo, saj se je želelo izogniti predčasnim volitvam, ki bi bile sicer zaradi razpada dosedanje koalicije z desničarsko Ligo prejšnji mesec neizogibne.

Dogovor s PD je gibanje dalo v odločanje svojemu članstvu. Preko spletne platforme Rousseau je v torek sodelovanje podprlo 79,3 odstotka članov, 20,7 odstotka jih je bilo proti.

Stranki sta v torek tudi razkrili program za prihodnjo skupno vlado v Rimu. Ta na prvo mesto postavlja proračun za leto 2020, s katerim naj bi predvsem pomagali zastali gospodarski rasti, a hkrati ne ogrozili javnih financ. Program med drugim predpostavlja tudi oblikovanje javne banke, katere namen bi bil krepitev revnejšega juga države. Glede na program si bo prihodnja vlada prizadevala tudi, da bo Rim postal še privlačnejša prestolnica za obiskovalce in hkrati še bolj trajnostno naravnan za domačine.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin