Sobota,
31. 1. 2009,
9.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 9.15

8 let, 5 mesecev

V Iranu začetek praznovanj ob 30. obletnici islamske revolucije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Iranu se spominjajo vrnitve iz izgnanstva ajatola Homeinija, ki se je pred 30. leti vrnil v Teheran in sprožil islamsko revolucijo, ki se je končala z razglasitvijo zmage deset dni kasneje.

Strmoglavljenju prozahodnega šaha Reze Pahlavija je sledil prevzem oblasti s strani fundamentalistične islamistične administracije. Sedanji iranski ajatola Ali Hamenej, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ter predstavniki vlade in iranske vojske so se že zbrali ob Homeinijevem mavzoleju na jugu Teherana, množico pa naj bi nagovoril tudi nekdanji iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani. "Smrt Ameriki! Smrt Izraelu!" "Revolucija je po 30 letih živa in živahna," je na slovesnosti dejal Ahmadinedžad. "Še vedno smo na začetku poti in pred nami so večji izzivi. Ta bučna revolucija se bo nadaljevala, dokler pravica ne bo uveljavljena. Čeprav se je islamska revolucija zgodila v Iranu, ni omejena na njegove meje," je prepričan iranski predsednik. Ajatola Ali Hamenej je ob tem obljubil, da bodo varovali veliko zapuščino in načela imama Homeinija, množica pa je vpila "Smrt Ameriki! Smrt Izraelu!".

Posnetek takrat 76-letnega voditelja iranske revolucije, kako na letališču v Teheranu ob pomoči stevarda sestopa iz letala jumbo jet družbe Air France, se je zapisal v zgodovino Irana in ga 1. februarja vsako leto znova in znova prikazujejo televizije po vsej državi. Njegovo vrnitev zaradi prestopnega leta letos praznujejo že 31. januarja.

Burna zgodovina Irana Z današnjim dnem se v Iranu začenja desetdnevno praznovanje 30. obletnice islamske revolucije in strmoglavljenja šaha, ki je državo vodil skoraj štiri desetletja, dva tedna pred Homeinijevim prihodom pa je iz nje pobegnil. V desetletjih po tem je država doživela številne spremembe, vključno z mednarodno izolacijo in osemletno vojno z iraškim režimom Sadama Huseina.

Pod nekdanjim predsednikom Mohamedom Hatamijem (1997-2005) je Iran šel skozi obdobje reformizma, a ga je nekdanji ameriški predsednik George Bush kljub temu uvrstil na "os zla". Pod predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom so se odnosi med Iranom in ZDA še poslabšali, predvsem zaradi iranskega jedrskega programa in Ahamdinedžadovih ostrih kritik na račun Izraela in ZDA.

"Kapitalistična misel in sistem dominacije sta spodletela" Ponudba novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obame za pogovore z Iranom kaže, da je ameriška politika "dominacije" spodletela, pa je danes povedal tiskovni predstavnik iranske vlade Golam Hosein Elham. "Ta prošnja pomeni, da je postala zahodna ideologija pasivna, da sta kapitalistična misel in sistem dominacije spodletela," je povedal Hosein Elham in dodal, da se morajo ZDA najprej spremeniti, nato pa bodo lahko sledila pogajanja.

Homeini je postal simbol upora proti šahu, čeprav je bila islamska revolucija rezultat močne opozicije več skupin, katerih zasluge pa so tekom let zbledele in izginile iz zgodovinskih učbenikov. Po smrti Homeinija, ki je 1. aprila 1979 uradno razglasil Islamsko republiko Iran, je versko vodstvo v Iranu leta 1989 prevzel dotedanji predsednik, ajatola Ali Hamenej.