Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2013,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iran alkohol

Petek, 29. 3. 2013, 21.19

8 let

V Iranu vse več alkoholikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav je v Iranu alkohol uradno prepovedan, oblasti ocenjujejo, da je od njega odvisnih najmanj 200 tisoč Irancev.

"Moje prijatelje pogosto odpeljejo v bolnišnico zaradi zastrupitve z alkoholom," je priznal 20-letni Teherančan Anoush. Čeprav je v Iranu prodaja alkohola uradno prepovedana, pravi, da ni težko najti ilegalnih preprodajalcev alkohola. Toda za uživanje alkohola so zagrožene visoke kazni. Če vas ujamejo trikrat, vam grozi smrtna kazen. Mladih, ki nasprotujejo totalitarni državi, pa to ne moti. "Zakoni so zato, da se jih krši," pravi Anoush. Na zasebnih zabavah mladi pijejo alkohol, dokler ne padejo v nezavest. Tako vsaj za kratek čas pozabijo težave.

Teh pa imajo veliko. Iranska populacija je mlada, v državi, ki je izolirana od preostalega sveta, pa nimajo perspektive. Stopnja brezposelnosti je vse višja, napovedi za prihodnost niso svetle. "Alkohol je le eden izmed sedativov, ki jih uživajo," opozarja Mostafa Eghlima, predsednik iranskih socialnih delavcev. "Živijo v državi, kjer je stalen ekonomski in družbeni pritisk. Zato zatočišče iščejo v alkoholu, da si olajšajo bolečino."

Namestnik iranskega ministra za zdravje Alireza Mesdaghinia meni, da je alkohol sredstvo, s katerim se ljudje spopadajo s svojimi frustracijami: "Pri tem pa ogrožajo svoje zdravje."

Nevaren domač alkohol Velika težava je, da si veliko ljudi ne more privoščiti pravih alkoholnih pijač. Steklenica ruske vodke na črnem trgu stane 100 evrov. Zato Iranci sami varijo alkohol, ki je cenejši, a tudi bolj nevaren. Veliko pivcev se nevarnosti niti ne zaveda. "Veliko alkohola je mešanica etanola in metanola," pravi mrliški oglednik Arash Okazi, ki se v svoji praksi srečuje tudi z umrlimi zaradi zastrupitev z metanolom. V letu 2011 je zaradi zastrupitev z metanolom uradno umrlo 93 ljudi, leto prej celo 145.

Zaradi teh podatkov je iransko ministrstvo za zdravje razglasilo, da je alkohol za družbo bolj nevaren kot sladkorna in srčne bolezni. Po uradnih podatkih je v Iranu okoli 200 tisoč alkoholikov. Ocenjujejo pa, da je številka še precej višja. "Ker je alkohol prepovedan zaradi vere, oblasti prikrivajo podatke," meni šef teheranske policije Esmail Ahmadi - Moqaddam.

Toda oblasti nimajo pravega načrta, kako se spopasti z naraščanjem števila alkoholikov. Uvedli so sicer večji nadzor in strožje kazni za tihotapljenje alkohola. Za zdaj brez uspeha. Na leto pretihotapijo okoli 80 milijonov litrov alkohola, največ iz iraškega Kurdistana. Iranska policija odkrije le okoli četrtino tovora. Težava je tudi, da so uradniki in cariniki podkupljivi, tako da za pravo vsoto alkohol brez zapletov spustijo v državo.

Četudi bo črni trg onemogočen, to ne pomeni, da bodo ljudje prenehali piti. "Če ne bo alkohola, bodo ljudje začeli jemati droge," je prepričan Anoush, pripadnik iranske izgubljene generacije.

Ne spreglejte