Četrtek,
1. 9. 2011,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 16.16

8 let

V imenu vojne proti terorizmu zagrešeni številni zločini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 je bilo v okviru globalne vojne proti terorizmu zagrešenih veliko novih zločinov, med katerimi so bili številni prikriti.

Tako v poročilu, ki je izšlo danes, pravi komisar Sveta Evrope za človekove pravice Thomas Hammarberg, ki je zelo kritičen do evropskih držav. Letošnja deseta obletnica napadov je po oceni Hammarberga priložnost za analizo, ali so bili odgovori pristojnih na napade pravilni in učinkoviti. "Evropske države odigrale pomembno vlogo" Kot je zapisal, so ZDA oblikovale mednarodno koalicijo, da bi zagotovile ustrezno kaznovanje odgovornih, ter preprečile, da bi se takšni dogodki ponovili. "Tragične napake pa se ne kažejo v odločenosti odgovoriti na napade, temveč v uporabi napačnih metod," ocenjuje Hammarberg. Ugotavlja tudi, da so evropske države odigrale pomembno vlogo v protiteroristični strategiji ameriške obveščevalne agencije Cia. "Dovolile, ščitile in sodelovale so v operacijah Cie, ki so kršile temelje naših pravosodnih sistemov in človekove pravice," je zapisal Hammarberg.

Okvir za sodelovanje je bil program Cie, poimenovan RDI (Rendition - Detention - Interrogaton). "Na podlagi informacij, ki jih imamo, čeprav so se ZDA in zaveznice trudile, da bi podrobnosti programa ostale tajne, lahko rečemo, da je program vodil v sistematično kršenje človekovih pravic," pravi komisar SE. Pojasnjuje, da so ZDA teroristične osumljence lovile na ozemlju tujih držav, pogosto ob pomoči lokalnih varnostnih služb, ter jih vozile v tretje države na zaslišanje. Na ta način so bili osumljenci izven dosega katerega koli pravosodnega sistema ter izpostavljeni zlorabam.

"Evropske vlade so ravnale v skladu z ameriškimi željami" Med drugim Hammarberg navaja primer dveh egiptovskih prosilcev za azil, ki ju je Švedska na letališču v Stockholmu predala skupini zamaskiranih pripadnikov Cie. Ti so ju odpeljali v pripor v Egipt, kjer so ju mučili. Podobno naj bi med letoma 2002 in 2004 počele druge evropske države.

Vendar pa, dodaja komisar, doslej še nobena evropska država ni preiskala okoliščin takšnih dogodkov in vloge, ki so jo odigrale njene tajne službe. "Evropske vlade so ravnale v skladu z ameriškimi željami ter preprečile ustrezne preiskave. Sporočilo je jasno: dobri odnosi med varnostnimi službami imajo prednost pred preprečevanjem mučenja in drugih hudih kršitev človekovih pravic," opozarja Hammarberg.