Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2008,
8.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 12. 2008, 8.54

8 let

V Grčiji znova divjajo protesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi smrti mladega šolarja so v Grčiji že tretji dan potekali množični protesti, ki so se ponekod znova sprevrgli v izgrede.

V Solunu so izgredniki zažigali avtomobile in uničevali izložbe trgovin, v kraju Trikala pa so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Na Rodosu pa je policija proti študentom na ulici uporabila celo solzivec. Šolarji na ulicah Aten Na ulice grškega glavnega mesta Atene se je odpravilo več tisoč šolarjev. Med drugim so zavzeli univerzitetno središče v mestu, blokirali dve glavni cesti v prestolnici, progo tramvaja in eno izmed postaj podzemne železnice. Univerzitetno središče so sicer študentje zablokirali tudi v Solunu.

Protestna stavka učiteljev Tako v Solunu kot tudi v Atenah bodo univerze ostale zaprte najmanj dva dneva. Grški učitelji pa so v znak protesta razglasili tridnevno stavko.

Protesti tudi drugod po Evropi Do protestnih akcij pa je prišlo tudi drugod v Evropi. V Londonu je množica okoli 40 protestnikov napadla grško veleposlaništvo ter snela grško zastavo pred poslopjem in jo zažgala, nato pa na njeno mesto razobesila rdeče-črno anarhistično zastavo. Policija je nato prijela pet protestnikov, ki se niso hoteli odstraniti s stopnišča pred veleposlaništvom. Do podobnega incidenta je prišlo tudi na grškem konzulatu v Berlinu, kamor je vdrlo približno 15 mladih protestnikov. Položaj so nato po navedbah policije razrešili na miren način. Sicer pa so o protestih pred grškim veleposlaništvom poročali tudi iz Nikozije na Cipru.

Grški premier napoveduje konec "nevarnim izgredom" Grški premier Kostas Karamanlis je medtem v javnem nagovoru napovedal konec "nevarnim izgredom". Karamanlis je ocenil tudi, da so izgrede vzpodbudili skrajneži. "Nesprejemljivih in nevarnih dogodkov ne bomo tolerirali," je Karamanlis dejal v prvem javnem nagovoru po izbruhu krize. Obžaloval je tudi, da so po sobotnem uboju 15-letnega Aleksisa Grigoropolusa "skrajneži izkoristili to tragedijo in pokazali, da je njihov edini cilj širjenje nasilja".

Vlada bo poravnala škodo, povzročeno med izgredi "Država bo zavarovala državljane in družbo. To je še najmanj, kar dolgujemo Aleksisu," je še dejal Karamanlis. Hkrati je napovedal tudi, da bo vlada poravnala vso škodo, ki je bila povzročena med izgredi. Zagotovil pa je še, da bodo sodili tistim, ki so odgovorni za smrt mladega Grigoropolusa.

Ne spreglejte