Nedelja,
7. 12. 2008,
7.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 7. 12. 2008, 7.22

8 let

V Grčiji so po smrti 15-letnika aretirali dva policista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grške oblasti so v povezavi s sobotnim incidentom, v katerem je bil ubit 15-letni fant, prijele dva policista.

Fantova smrt je v več mestih izzvala množične proteste, ki so zahtevali več ranjenih, tudi med policisti. Poškodovanih je bilo več poslopij, deset protestnikov pa so aretirali. Na policiste so metali kamenje in molotovke Fant je umrl po incidentu v soboto zvečer. Skupina približno 30 mladih je metala kamenje, molotovke in druge predmete na policijsko vozilo, iz katerega je izstopil eden od policistov, da bi prijel mladeniče, in streljal. Pri tem je ustrelil 15-letnega Andreasa Grigoropulosa, ki so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so le še potrdili njegovo smrt.

Policija je v zvezi z incidentom pojasnila, da sta bila policista, kot sta povedala sama, napadena. Eden se je na napad odzval tako, da je odvrgel dimno bombo, drugi pa je izstrelil tri strele. Najmanj en strel je zadel Grigoropulosa. Grška policija je sporočila, da so aretirali policista, ki sta bila vpletena v dogodek. Gre za 37-letnega Epaminondasa Korkoneasa, ki naj bi streljal, in 31-letnega Vasilisa Saraliotisa, ki je bil v avtomobilu.

Protesti so se na več krajih sprevrgli v nasilje Ko se je v javnosti razširila vest o fantovi smrti, so se v atenski četrti Eksarhija, kjer se je zgodil incident, ter v Solunu, Patrasu in še nekaterih manjših mestih razširili protesti, med katerimi so večinoma mladi demonstranti postavili barikade, uničevali smetnjake in se lotili tudi bank ter drugih poslopij, policija pa jih je skušala razgnati s solzivcem. Protesti so se na več krajih sprevrgli v nasilje, med katerim je bilo ranjenih več ljudi, številna poslopja in avtomobili pa poškodovani.

V središču Aten se je že v noči na nedeljo in tekom dneva zbralo na tisoče ljudi, največ, okoli 5000, pred narodnim muzejem, kjer je umrl mladoletni fant. Protestniki v Atenah so metali molotovke na trgovine in prodajalne z oblačili ter banke. Uničenih je bilo več avtomobilov.

V prestolnici so policisti prijeli deset protestnikov Med posredovanjem so bili ranjeni trije policisti, ki so morali na zdravljenje v bolnišnico. Policija je v grški prestolnici prijela okoli deset protestnikov, medtem ko se jih 14 zdravi zaradi težav z dihanjem, potem ko je policija uporabila solzivec, da bi razgnala množico protestnikov.

Protestniki so poškodovali več bank V Atenah so poškodovana pročelja 17 bank, v Patrasu, ki je bil prav tako v znamenju protestov in nasilja, pa pročelja petih bank. V Patrasu so morali v bolnišnico odpeljati nekega policista, ki ga je pretepla skupina mladih.

V Solunu, kjer se je zbralo okoli 2000 protestnikov, so nasilneži poškodovali pet bank, spravili so se tudi na trgovine z oblačili tujih proizvajalcev in nekatere manjše prodajalne, iz Herakliona pa poročajo, da so bile med protesti poškodovane tri bančne podružnice.

Grški notranji minister Prokopis Pavlopulos in državni sekretar na grškem notranjem ministrstvu Panajotis Hinoftis sta zaradi dogodka ponudila svoja odstopa premieru Karamanlisu, ki pa ju ni sprejel.

"Nobene prizanesljivosti do odgovornih" Karamanlis je izrazil sožalje svojcem ubitega najstnika. Zagotovil je, da ne bo nobene prizanesljivosti do odgovornih za smrt mladeniča. Sožalje je svojcem izrekel tudi grški predsednik Karolos Papulias. Sožalje sta izrekla tudi Pavlopulos in policija ter izrazila globoko obžalovanje. Odredili so tudi podrobno preiskavo, ki jo bodo vodili trije tožilci.