SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Grčiji medijski mrk pred splošno stavko

4

termometer

V Grčiji vlada medijski mrk. Zaposleni v javnih in zasebnih medijih so začeli 24-urno stavko, s katero izražajo nasprotovanje nizu odpuščanj v njihovem sektorju, ki so posledica varčevalnih ukrepov.

Medijska stavka poteka dan pred splošno stavko, ki bo verjetno ohromila celotno državo. Zaradi današnje stavke v Grčiji ni slišati ali videti nobenih radijskih oz. televizijskih poročil, spletnih strani nacionalne tiskovne agencije in drugih medijev ne obnavljajo, časopisov in revij pa ne bo do četrtka, poročajo tuje tiskovne agencije. Medijski delavci želijo s stavko doseči ukinitev varčevalnih ukrepov in zaščito več sto brezposelnih, ki so nekdaj delali v tem sektorju. Zaradi krize je moralo svoja vrata zapreti več tiskanih in avdiovizualnih medijev, zaposleni pa so se soočili z zamudami pri izplačilu plač in odpuščanjem - predvsem tisti, ki niso pristali na zamenjavo kolektivnih pogodb z individualnimi in s tem na do 30 odstotkov nižji prihodek.

Mrk v času obiska Hollanda Od začetka krize leta 2010 je tako brez dela ostalo 30 odstotkov novinarjev. Stavko organizira federacija urednikov Poesi, ki je od izbruha krize v danes povsem obubožani Grčiji organizirala že več podobnih stavk. Federacija zahteva nove kolektivne pogodbe. Manjše stavke v medijih zaradi občutnega krčenja prihodkov so sicer potekale vse od začetka februarja. Grška vlada se je na medijski mrk odzvala z nezadovoljstvom, saj se na obisku v državi danes mudi francoski predsednik Francois Hollande, ki naj bi izrazil podporo oblastem v Atenah. Tiskovni predstavnik grške vlade Simos Kedikoglu je federacijo Poesi obtožil, da z medijskim molkom o Hollandovem obisku igra po notah opozicijske levičarske stranke Siriza. Javna televizija NET je sicer sporočila, da bo na kratko pokrila Hollandov obisk.

Napovedana je še splošna stavka V sredo bo v Grčiji potekala splošna stavka, h kateri sta pozvali dve glavni sindikalni združenji zasebnega in javnega sektorja. Zaradi tega so po vsej državi že odpovedali železniške in trajektne povezave. Zaprti bodo tudi občinski in davčni uradi ter šole, v bolnišnicah pa bo delalo le osebje za urgentne primere.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin