Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2023,
10.27

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

19

Natisni članek

bik BiH bikoborba

Torek, 28. 3. 2023, 10.27

1 leto, 1 mesec

V BiH gradijo areno za bikoborbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

19

Gradnja arene za bikoborbe | Obstoječo areno za bikoborbe v kraju Kutanja preurejajo. Med drugim bodo zgradili tribune in uredili odvodnjavanje vode, da v njej ne bo več blata. | Foto YouTube

Obstoječo areno za bikoborbe v kraju Kutanja preurejajo. Med drugim bodo zgradili tribune in uredili odvodnjavanje vode, da v njej ne bo več blata.

Foto: YouTube

Brez dvoma so bikoborbe najbolj znane v Španiji, a tudi v Bosni in Hercegovini jih občasno organizirajo. Ena izmed najbolj obiskanih bikoborb tradicionalno poteka prvo nedeljo v avgustu v kraju Kutanja pri Donjem Vakufu, kjer gradijo sodobno areno.

Organizator te bikoborbe v osrednjem delu BiH je Hajrudin Haseljić, lastnik mesne industrije Bajra, ki je velik ljubitelj bikoborb, poroča bosanski spletni portal Faktor.

Haseljić se je zdaj lotil gradnje moderne arene za bikoborbe s tribunami za gledalce in drugimi spremljajočimi prostori. "Na posestvu Kutanja gradimo areno s tribunami za gledalce. Ljubitelji bikoborb bodo od zdaj lahko boje bikoborcev z razjarjenimi biki spremljali sede. Obstoječo areno bomo preuredili, izvedli odvodnjavanje vode, da v njej ne bo več blata. Tribune bodo na levi in desni strani arene. Uredili bomo tudi sanitarije," je vodja bikoborb Azem Čauš povedal v videoposnetku, ki ga je objavil na svojem kanalu Oba dobra na YouTubu. Ob tem je k ureditvi aren pozval tudi druge organizatorje bikoborb v BiH.

Bikoborbam v BiH sicer nasprotujejo društva za zaščito živali, a jih tradicionalno spremlja veliko ljudi. V kraju Čevljanovići se je na primer zbralo okoli sto tisoč ljudi.

Zaradi vse glasnejših kritik nehumanega trpljenja bikov so nekatere države bikoborbe celo prepovedale. Živali so namreč pred smrtjo nepredstavljivo izmučene. Hormoni v njihovem telesu v zadnjih trenutkih življenja podivjajo, pogosto je raven stresa že pred vstopom v areno visoka. Po svetu letno med bikoborbami umre okoli 250 tisoč bikov.

Ne spreglejte