Torek,
4. 12. 2007,
14.15

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 14.15

8 let, 4 mesece

V Bangladešu potrebujejo pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Humanitarna škoda in opustošenje, ki ga je prejšnji mesec v Bangladešu povzročil ciklon Sidr, je veliko večje kot je bilo sprva ocenjeno, so danes sporočili Združeni narodi.

Nujno pomoč še vedno potrebuje 2,6 milijona ljudi. Bangladeš je medtem danes zato že zaprosil za dodatno milijardo dolarjev pomoči za obnovo prizadetih območij in zaščito pred naravnimi katastrofami. "Humanitarna situacija v Bangladešu je po pustošenju uničujočega ciklona Sidr prejšnji mesec veliko hujša kot je bilo pred tem ocenjeno," je v izjavi zapisal Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA). Po ocenah sodeč naj bi bilo v pustošenju prizadetih več kot 8,5 milijona ljudi, kar je 1,5 milijona več kot so sprva ocenili. "Ko je bilo dostopnih več informacij, se je realnost izkazala za še bolj kruto," je OCHA še dodal v izjavi.

"Gmotna škoda je tudi večja... približno 564.000 domov je bilo popolno uničenih, 200.000 več kot je bilo zapisano v prejšnjih poročilih, medtem ko je bilo še dodatnih 885.280 hiš poškodovanih," je sporočil OCHA. V tragediji je umrlo več kot 3000 ljudi, številne vasi, infrastruktura, živina in žetev pa so bili popolnoma uničeni.

"Ne smemo dovoliti, da revščina trajno prizadene žrtve ciklona," pa je dejal vodja začasne bangladeške vlade Fahrudin Ahmed in dodal, da se žrtve ciklona spopadajo s hudo revščino. "Mednarodno skupnost pozivamo, da nam dolgoročno pomaga pri spopadanju z grožnjami naravnih katastrof, ki jih je zaradi klimatskih sprememb vse več," je po poročanju AFP še dodal Ahmed.

20.000 evrov pomoči u+tudi od Rdečega križa Slovenije

Združeni narodi so Bangladešu pred tem že odobrili 5,92 milijona evrov pomoči, žrtvam ciklona pa je z 20.000 evri pomagal tudi Rdeči križ Slovenije.