Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
13.14

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Avstrija vlada protest

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 13.14

6 let, 4 mesece

V Avstriji prisegla nova desna vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Avstrija nova vlada | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes je na Dunaju prisegla nova avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza. Predsednik države Alexander Van der Bellen je novo vlado pozval, naj spoštuje pravice manjšin in zagotavlja blaginjo vseh v Avstriji, tako državljanov kot nedržavljanov.

Novo vlado sestavljajo ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Obe stranki je predsednik pohvalil, saj sta v koalicijskih pogovorih v preteklih tednih aktivno sodelovali in iskali rešitve. Po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA je dejal, da mora tako delovati tudi vlada.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je pohvalil obe stranki. | Foto: Reuters Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je pohvalil obe stranki. Foto: Reuters

Končni dogovor o koaliciji so dosegli v petek, dva meseca po predčasnih parlamentarnih volitvah. Za obrambno, zunanje in notranje ministrstvo so tako pristojni svobodnjaki, ljudska stranka pa skrbi za pravosodje, finance in gospodarstvo.

Kancler Kurz ostaja v vladi

Nova črno-modra vlada ima 16 članov, od tega je 13 ministrov, kancler in dva državna sekretarja. Edini član vlade, ki je bil tudi v prejšnji, je kancler Kurz, ki je postal najmlajši premier v Evropi. Novi podkancler avstrijske vlade je Heinz-Christian Strache.

31-letni kancler Kurz je postal najmlajši premier v Evropi. | Foto: Reuters 31-letni kancler Kurz je postal najmlajši premier v Evropi. Foto: Reuters

Karl Erjavec čestital Karin Kneissl

Avstrijsko diplomacijo bo po predlogu svobodnjakov od zdaj vodila nestrankarska strokovnjakinja za Bližnji vzhod Karin Kneissl. Tej je slovenski zunanji minister Erjavec že čestital. "Veselim se nadaljevanja tesnih dvostranskih odnosov in plodnega sodelovanja z našimi avstrijskimi prijatelji," je glede na tvit zunanjega ministrstva zapisal Erjavec v čestitki.

Na Dunaju že demonstracije proti desni vladi

Avstrijski predsednik je prav tako izrazil razumevanje tistih, ki so glede desne vlade skeptični oziroma ji nasprotujejo. O tem je dejal: "V demokraciji je pač tako, da obstajajo različna mnenja." Na Dunaju danes na več prizoriščih že potekajo demonstracije. V prestolnici je zaradi protestov, ki jih organizira več skrajno levičarskih ter protifašističnih skupin in študentov, močno okrepljena prisotnost policistov.

Na Dunaju že potekajo demonstracije. | Foto: Reuters Na Dunaju že potekajo demonstracije. Foto: Reuters

Protesti naj bi za zdaj potekali mirno, brez večjih izgredov, kljub temu pa nastaja prometni kaos.

Ne spreglejte