Petek,
5. 9. 2008,
8.02

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 8.02

8 let, 6 mesecev

V Angoli prve parlamentarne volitve po 16 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Angoli, ki je postala sinonim tako za bogato kot revno državo, danes in v soboto volijo novi parlament.

To so prve parlamentarne volitve po letu 1992 in hkrati prve volitve po koncu 27-letne državljanske vojne, ki je zahtevala več kot pol milijona smrtnih žrtev. Največja izvoznica nafte na črni celini Angola je v začetku letošnjega leta glede na izvoz nafte prehitela Nigerijo, ki je doslej veljala za največjo izvoznico črnega zlata na črni celini. Angola je lani zabeležila 25-odstotno gospodarsko rast, tudi na račun trgovine z diamanti, in velja za eno izmed najbolj rastočih držav. Angolska prestolnica Luanda naj bi po poročanju nemškega časnika taz že prehitela Moskvo kot najdražje mesto na svetu.

Dve tretjini prebivalstva pod mejo revščine Hkrati dve tretjini prebivalcev Angole še vedno živita pod mejo revščine. Nekdanja portugalska kolonija še vedno trpi za posledicami državljanske vojne, ki se je končala leta 2002 s podpisom sporazuma o prekinitvi spopadov. Različne humanitarne organizacije, kot je Medico international, z oblastjo obsedeni eliti očitajo, da državno premoženje izkorišča zgolj za lastno korist.

Za 223 poslanskih mest se poteguje 5200 kandidatov Okoli 8,3 milijona volilnih upravičencev bo nove poslance izbiralo med skoraj 5200 kandidati iz 14 strank, ki se tako potegujejo za 223 poslanskih mest. Največ možnosti za zmago pripisujejo vladni stranki Ljudsko gibanje za osvoboditev Angole (Mpla), na čelu katere je Jose Eduardo dos Santos, predsednik Angole zadnjih 29 let. Mpla je nastal iz prvega gibanja za samostojnost Angole.

Za najmočnejšo opozicijsko stranko velja Narodna zveza za popolno samostojnost Angole (Unita), ki je, tako kot tudi tuji strokovnjaki za človekove pravice, Mpla očitala, da je v predvolilni kampanji izvajala množično represijo nad opozicija. Poleg Unite, ki jo sedaj vodi Isaias Samakuva, naslednik nekdanjega voditelja upornikov Jonasa Savimbija, ta je bil ubit leta 2002 šest tednov pred koncem državljanske vojne, obstaja še več manjših strank, vendar nobeni ne napovedujejo večjega uspeha na volitvah. Po napovedih ameriške tiskovne agencije AP naj bi bili rezultati volitev znani prihodnji teden.