Petek,
19. 12. 2008,
8.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2008, 8.46

8 let, 5 mesecev

Umrl Mark Felt, "globoko grlo" afere Watergate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V ZDA je v 95. letu starosti umrl Mark Felt, znan kot t.i. globoko grlo v aferi Watergate oziroma vir zaupnih informacije o škandalih administracije predsednika Richarda Nixona.

Felt je bil visoki uradnik ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI) in glavni vir preiskovalnih novinarjev, ki sta razkrinkala afero Watergate, kar je pripeljalo do odstopa tedanjega ameriškega predsednika Richarda Nixona leta 1974. Ena osrednjih osebnosti v eni najbolj pretresljivih političnih dram 20. stoletja je vztrajala, da njegov drugi jaz ostane skrivnost do njegove smrti. Čeprav so nekateri, med njimi Nixon in njegovi svetovalci, domnevali, da je bil Felt tisti vir, ki je Belo hišo povezal z vdorom v prostore ameriške demokratske stranke v pisarniškem kompleksu Watergate leta 1972. Felt je šele leta 2005 priznal, da je bil vir informacij Felt je obtožbe vztrajno zanikal, dokler maja 2005 ni vendarle spregovoril in priznal, da je bil vir informacij za zgodbo novinarjev časopisa Washington Post Boba Woodwarda in Carla Bernsteina, ki je posledično spodnesla Nixona s predsedniškega položaja.

Afera Watergate pomeni prelomnico v ameriški politiki, saj je spoznanje, da so lahko tudi v vrhu administracije pokvarjenci, prineslo za javnost konec pubertete in začetek odraščanja. Raziskovanje afere pa je potrdilo pomen raziskovalnega novinarstva.

Vlom na sedež demokratske stranke Nixon je svojim podrejenim naročil vohunjenje za političnimi nasprotniki in njegovi operativci so leta 1972, le nekaj tednov po smrti dosmrtnega direktorja FBI J. Edgarja Hooverja, vlomili na sedež demokratske stranke v washingtonskem kompleksu Watergate. Vlom se je ponesrečil in policija je nepridiprave aretirala, Bela hiša pa je skušala pomesti stvari pod preprogo.

Zakaj je takrat visoki uslužbenec FBI Mark Felt stopil v stik z mladim novinarjem Woodwardom, še ni razjasnjeno, ugibanj pa je veliko.

Vpletanje Bele hiše v FBI Vpletanje Bele hiše v FBI, ki je bila v Hooverjevih časih povsem neodvisna in skoraj paradržavna organizacija, je pri uslužbencih FBI vzbudilo zamero, zelo verjetno tudi pri Feltu, ki ni bil daleč od tega, da sam postane direktor FBI. Sodu pa naj bi izbilo dno to, da je Felt opazoval direktorja Grayja, kako odnaša vse informacije o preiskavi Watergatea v Belo hišo in sodeluje pri prikrivanju resnice.

Felt je veljal za zvestega FBI agenta, ki je predano služil interesom domovine. Vendar je pri tem še tudi čez mejo, saj je v letih 1972 in 1973 odobril nezakonite vlome v domove simpatizerjev prepovedane levičarske organizacije Weather Underground. Sodišče ga je zato leta 1980 spoznalo za krivega, a ga je predsednik Ronald Reagan naslednje leto oprostil in pomilostil.

Kritiki, med njimi tisti, ki si morali zaradi afere Watergate v zapor, so Felta označili za izdajalca vrhovnega poveljnika. Podporniki pa so ga imeli za junaka, ker je razkril korupcijo znotraj administracije v prizadevanjih, da bi prikrili poskuse sabotažo političnih nasprotnikov.

Felt je bil tretji človek FBI Mark Felt se je rodil leta 1913 v zvezni državi Idaho. Leta 1942 je vstopil v vrste FBI in se vztrajno vzpenjal po birokratski lestvici. Tik pred smrtjo razvpitega direktorja FBI J. Edgarja Hooverja leta 1972 je bil tretji človek FBI. Po Hooverjevi smrti je bil manj kot dve leti namestnik direktorja FBI, potem pa je odstopil.