SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ukrajinski premier pričal v postopku proti svoji predhodnici

4

termometer

Ukrajinski premier Mikola Azarov se je v vlogi priče nenapovedano udeležil sodnega procesa proti svoji predhodnici Juliji Timošenko.

Timošenkovo, ki se mora pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja, pa so med zaslišanjem zaradi kršitev sodnega postopka aretirali. Pred sodišče je Timošenkovo pripeljala pogodba o dobavi ruskega zemeljskega plina, ki jo je obtoženka, tedanja ukrajinska premierka, leta 2009 podpisala s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Pogodba naj bi bila po mnenju tožilstva za Ukrajino izredno neugodna.

"Obremenitev za dodatnih 133 milijonov evrov"

Podobno mnenje je na zaslišanju izrazil Azarov, ki je dejal, da je pogodba državno blagajno po nepotrebnem obremenila za dodatnih 133 milijonov evrov. Izjavil je tudi, da sedanja vlada preučuje možnosti sprememb podpisane pogodbe.

Če bo sodišče Timošenkovo spoznalo za krivo, jo v najslabšem primeru čaka od sedem do deset let zapora, v najboljšem pa bo morala odstopiti z mesta poslanke v parlamentu in ne bo smela kandidirati na predsedniških volitvah leta 2015.

Žalila je sodnika in dvomila v njegovo objektivnost

Zaslišanje pa je s svojim uporništvom in sarkazmom zaznamovala tudi Timošenkova, ki jo je zaradi več kršitev sodnega postopka med zaslišanjem aretirala policija. Obtoženka namreč sodniku ni želela odgovarjati stoje, kot to zahtevajo pravila. Prav tako je sodnika žalila in odkrito dvomila v njegovo objektivnost.

Neprizanesljiva je bila tudi do Azarova

Nič manj prizanesljiva ni bila do Azarova. Slednji je namreč pred sodiščem govoril rusko, Timošenkova pa je zato zahtevala prevajalca, čeprav tudi sama govori rusko. Azarov sicer tudi v javnosti govori v Ukrajini zelo razširjeno ruščino in podpira politiko tesnejšega sodelovanja z Rusijo predsednika Viktorja Janukoviča. Timošenkova pa na drugi strani velja za borko za čim večjo neodvisnost Ukrajine od sosednje Rusije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin