Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
10.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Julija Timošenko Ukrajina

Četrtek, 21. 11. 2013, 10.50

7 let, 12 mesecev

Ukrajinski "ne" Timošenkovi in EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ukrajinska rada ni sprejela zakona, ki bi zaprti voditeljici opozicije Juliji Timošenko dovolil zdravljenje v tujini in tako prizadejala udarec možnosti sklenitve trgovinskega dogovora Ukrajine z EU.

Parlamentarci v Kijevu so zavrnili šest osnutkov zakona, ki bi Timošenkovi dovolil odhod v tujino na zdravljenje. Izpustitev nekdanje premierke je bil eden od glavnih pogojev Evropske unije za podpis zgodovinskega dogovora, s katerim bi Ukrajina in evropska povezava utrdili medsebojne vezi.

Poslanci vladajoče Stranke regij predsednika Viktorja Janukoviča in njihovi komunistični zavezniki v nobenem od glasovanj niso oddali glasov. "Sramota!" so ob zavrnitvah vzklikali opozicijski poslanci, ki so podprli vse predloge. Od 450 poslancev je 200 poslancev v vseh šestih glasovanjih oddalo glas za. Za sprejetje zakona bi bilo potrebnih 226 glasov.

Glasovanje o različnih predlogih je potekalo, potem ko posebna delovna skupina, sestavljena iz poslancev vladne Stranke regij in opozicije, ni pripravila kompromisnega predloga, ki bi bil sprejemljiv za vse.

Težava selektivnega sodstva Voditelji EU so večkrat poudarili, da bo Ukrajina pridružitveni sporazum, ki velja tudi za prvi korak proti članstvu v Uniji, lahko podpisala le, če bo izpolnila vse pogoje, vključno z vidnim napredkom pri reševanju "težave selektivnega sodstva".

Pred podpisom dogovora, kar naj bi se zgodilo na vrhu vzhodnega partnerstva v Vilni konec meseca, je Moskva močno pritisnila na Kijev, naj tega ne stori. Rusija želi nekdanjo sovjetsko republiko zvabiti v svojo prostotrgovinsko unijo.

"Ne smemo dovoliti, da strahovi predsednika Viktorja Janukoviča uničijo evropsko pot Ukrajine," je Timošenkova prejšnji teden poudarila v pismu ukrajinski civilni družbi in opoziciji ter ju pozvala, naj storita vse, da bi bil sporazum podpisan.

Nemčija Timošenkovi ponudila zdravljenje Timošenkova prestaja sedemletno zaporno kazen, na katero je bila obsojena oktobra 2011, ker naj bi kot premierka prekoračila svoja pooblastila. Trenutna vladajoča garnitura v Kijevu na čelu z njenim političnim tekmecem Janukovičem ji očita podpis za Ukrajino neugodne pogodbe o dobavi plina z Rusijo. Zaradi težav s hrbtenico se zadnje leto zdravi v bolnišnici zunaj zapora v Harkovu, Nemčija pa ji je ponudila zdravljenje na svojih tleh.

Ne spreglejte