Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2020,
21.05

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

3

Natisni članek

Koronavirus Francija šola Emmanuel Macron

Četrtek, 12. 3. 2020, 21.05

4 leta, 1 mesec

Tudi Macron napovedal zaprtje vseh šol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

3

Emmanuel Macron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nocoj sporočil, da bo Francija v boju proti širjenju novega koronavirusa od ponedeljka do nadaljnjega zaprla vse vrtce, šole ter univerze. Hkrati je pozval vse, ki so starejši od 70 let in s kroničnimi boleznimi, naj ostanejo doma.

Francoski predsednik je še sporočil, da bodo kljub vsemu v nedeljo izvedli lokalne volitve, kot je bilo načrtovano. Ob tem je pojasnil, da se je posvetoval z zdravstvenimi strokovnjaki, ki menijo, da ni razloga, zakaj francoski volivci ne bi smeli na volitve. Francoze je pozval, naj dosledno spoštujejo pravila higiene ter se obnašajo razumno in odgovorno, poroča STA.

Lokalne volitve bodo sicer spremljali dodatni ukrepi, kot je ta, da bo med volivci vsaj meter razdalje, volišča pa bodo opremljena z umivalniki in razkužili.

"Zdravje je neprecenljivo," je dejal in dodal, da bo francoska vlada storila vse, kar je potrebno za zajezitev epidemije. Že minuli teden so v Franciji prepovedali vse javne prireditve z več kot tisoč ljudmi.

"Smo šele na začetku te epidemije, ki se hitro širi in stopnjuje povsod po Evropi," je v nocojšnjem televizijskem nagovoru narodu še opozoril Macron. Dodal je, da se Francija sooča z najhujšo zdravstveno krizo v stoletju. Napovedal je tudi, da se bo neomejeno nadaljeval javni primestni promet.

Glede gospodarskih posledic novega koronavirusa je francoski predsednik dejal, da se bo morala Evropa odzvati "odločno in hitro" ter sprejeti ukrepe za oživitev gospodarstva, ne glede na ceno.

"Odzvali se bomo odločno in hitro. Vse evropske vlade morajo sprejeti odločitve za podporo dejavnostim in oživitev, ne glede na to, koliko stane," je pozval Macron.

Zavzel se je tudi za odločitev na evropski ravni glede zapiranja meja v boju proti širjenju novega koronavirusa. "Brez dvoma bomo imeli nadzorne ukrepe, zapirali meje, vendar jih je treba sprejeti na evropski ravni," je še dejal francoski predsednik, ki je ped dnevi kritiziral odločitev Slovenije in Avstrije o zaprtju meja z Italijo.

V Franciji so doslej zabeležili 2876 primerov okužbe z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 61 ljudi. Francija je bila prva evropska država s pojavom virusa sars-cov-2.

Ne spreglejte