Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
18.25

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Natisni članek

proračun republikanci demokrati ZDA

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 18.25

6 let, 3 mesece

Trumpova vlada spet do denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

2

Donald trump, melania trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški senat je podprl ponovno odprtje vlade. Za nadaljevanja dela vlade je glasovalo 81 senatorjev, proti jih je bilo 18. Proceduralno glasovanje, ki odpira vrata za današnje glasovanje o kratkoročnem proračunu, s katerim bodo lahko omogočili nadaljevanje dela vlade, so predlagali republikanci, pridružilo pa se jim je še 30 demokratov.

Na tak način so z lahkoto dosegli potrebno večino 60 glasov podpore v 100-članskem senatu. Vodja demokratov v senatu Chuck Schummer je na Twitterju po glasovanju objavil, da glasovanje pomeni, da bodo lahko ponovno odprli vlado, senat pa se bo lahko sedaj začel ukvarjati še z drugimi zadevami, ključno z mladimi migranti, proračunom in podobnim.

Demokrati so mu pripravljeni zagotoviti tudi denar za zid

Vodja senatnih demokratov Chuck Schumer je v petek na sestanku Trumpu, po lastnih besedah povedal, da so mu pripravljeni celo zagotoviti denar za njegov zid na meji z Mehiko, če bo dovolil ureditev statusa skoraj milijona ljudi, ki ne poznajo druge domovine kot ZDA, vendar naj bi Trump tudi to zavrnil in danes je ostalo doma več sto tisoč zveznih uslužbencev.

Zadnjič se je zgodilo pred petimi leti

senat, zda | Foto: Reuters Foto: Reuters Ameriško vlado so na takšen način nazadnje zaprli oktobra 2013, vendar pa so vsi zvezni uslužbenci po dveh tednih neplačanega prisilnega dopusta dobili ves denar. Vse nujne vladne službe so delovale nemoteno.

Obstajajo razni izračuni o škodi zaradi zaprtja vlade, vendar za zdaj še ni nobene katastrofe. Zvezna vlada dela naprej vse, kar je nujno. Zaprli so nacionalne parke, vendar ne vseh. Newyorški demokratski guverner Andrew Cuomo se je dogovoril z ministrstvom za notranje zadeve ZDA, da bo njegova država začasno plačevala za normalno obratovanje spomenikov, kot sta Kip svobode in Ellis Island.

Kongres bo pozneje denar povrnil in tudi predvidoma poskrbel za plače vsej zveznih uslužbencev, ki trenutno delajo zastonj. Takšna je bila doslej praksa ob podobnih primerih blokade financiranja vlade.

Po poročanju BBC se bo tako imenovano zaprtje vlade končalo v prihodnjih urah.

Zaradi težav s proračunom moral odpovedati slavje ob prvi obletnici

Ameriški kongres že dolga leta ni sposoben potrditi rednega letnega proračuna in vlado ohranja pri življenju z začasnimi podaljški. Včasih za kakšen teden, drugi za mesec ali dlje. Največjo škodo je doslej utrpel sam Trump, ki je moral odpovedati za konec tedna napovedano slavje ob obletnici inavguracije na Floridi. Bela hiša je sporočila, da je pot na Florido odpovedana, dokler se ne uredi vprašanje financiranja vlade.

Ne spreglejte