Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
17. 1. 2018,
8.10

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

ZDA debelost Donald Trump

Sreda, 17. 1. 2018, 8.10

6 let, 3 mesece

Trump želi shujšati, saj je predebel

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednikov osebni zdravnik dr. Ronny Jackson je Trumpovo zdravstveno stanje ocenil kot odlično. Kot večina Američanov pa je tudi Trump s 108 kilogrami pretežek in se ne giba dovolj, zato je izrazil željo po izgubi nekaj kilogramov.

Predsednik tehta 108 kilogramov, kar pomeni, da se je v zadnjem letu zredil za malo več kot kilogram, kažejo njegove uradne datoteke. S 190 centimetri višine njegov indeks telesne mase (ITM) spada v kategorijo povečane telesne mase, poročajo tuji mediji. Glede na te preračune je predsednik zgolj pol kilograma oddaljen od kategorije debelosti.

Ima povišan holesterol in srčne težave

Trumpov zdravnik Jackson razlaga, da bo s predsednikom naredil načrt prehranjevanja in telovadbe, ki mu bosta pomagala pri ohranjanju zdrave telesne teže, saj naj bi predsednik izrazil željo, da bi rad shujšal.

Trumpove srčne preiskave kažejo začetek srčnih obolenj, a njegovo srce še vedno deluje dobro. | Foto: Reuters Trumpove srčne preiskave kažejo začetek srčnih obolenj, a njegovo srce še vedno deluje dobro. Foto: Reuters

Prekomerna teža namreč povečuje možnost za sladkorno bolezen, srčne bolezni in visoko raven holesterola. Trump pa že ima visoko raven holesterola in začetek srčnih obolenj. Kljub temu pa Jackson pravi, da glede na raziskave njegovo srce deluje dobro.

70 odstotkov odraslih Američanov predebelih

Po rezultatih ameriške Nacionalne zdravstvene in prehranske raziskave ima več kot eden od treh odraslih Američanov prekomerno telesno težo, več kot eden od treh pa spada v kategorijo debelih. Kljub temu je ITM preveč omejen za merjenje dejanskega stanja, saj ne ločuje med mišično maso in maščobo, ki škoduje zdravju.

Trump je, kakor večina Američanov, pretežek. | Foto: Thinkstock Trump je, kakor večina Američanov, pretežek. Foto: Thinkstock

Boljši način za merjenje debelosti je rentgen, kjer se vidi razlika med mišicami in maščobo. Nekatere bolnišnice za merjenje uporabljajo tudi analize, pri katerih z električnim tokom, ki ga spustijo skozi tkivo v telesu, določijo njegovo sestavo. 

Ne spreglejte