Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
20.36

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

7

Natisni članek

izredne razmere Donald Trump ZDA Koronavirus

Petek, 13. 3. 2020, 20.36

4 leta, 1 mesec

Trump razglasil izredne razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

7

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi širjenja koronavirusa v ZDA razglasil izredne razmere. To mu bo omogočilo lažje in hitrejše črpanje proračunskih sredstev za izvajanje potrebnih ukrepov v boju proti koronavirusu.

"Uporabili bomo vse ukrepe," je dejal Trump na novinarski konferenci pred Belo hišo in s tem prispeval k dvigu newyorških borznih indeksov. Pred napovedjo izrednih razmer, s čimer bo lahko porabil 50 milijard dolarjev, je Trump poudaril, da je njegova vlada ukrepala izjemno hitro. Svojo odločitev za prepoved potovanj iz Evrope je označil za pravilno, poroča STA.

Z razglasitvijo izrednih razmer bo lahko ministrstvo za zdravstvo ukrepalo mimo določenih zakonov in regulacij, da pospeši testiranje in zdravljenje bolnikov.

Trump napovedal sodelovanje z Googlom

Trump je prav tako naznanil ustanovitev novega partnerstva vladnih agencij z zasebnim sektorjem v ZDA za širitev zmogljivosti testiranja. Med drugim gre za sodelovanje s podjetjem Google, ki bo odprl posebno spletno stran za testiranje, kjer bodo ljudje izpolnili vprašalnike in na podlagi tega ugotovili, ali se morajo testirati.

Za razliko od sredine nenadne napovedi o prepovedi poletov iz Evrope, ki je potopila newyorške borze, se je Trump tokrat obkrožil s strokovnjaki, ki jim je dal besedo pri razlaganju vladnih ukrepov. Razlika je bila očitna, saj so televizije v času Trumpovega nastopa pred Belo hišo v živo prikazovale rast borznih indeksov.

Trumpova vlada je bila izpostavljena ostrim kritikam zaradi počasnega odzivanja na koronavirus, predvsem kar zadeva zmogljivosti za testiranje. Trump skuša to pomanjkljivost sedaj odpraviti tudi z ustanavljanjem mest za testiranje iz avtomobilov ob lekarnah in zdravstvenih ustanovah, podobno kot to Američani delajo s hitro prehrano ali bankami.

Izredne razmere je razglasil v skladu z zakonom iz leta 1988, ki Zvezni agenciji za posredovanje v teh razmerah (Fema) omogoča pomoč zveznim državam in lokalnim vladam ter pošlje na teren posebne ekipe. Tak ukrep se v ZDA redko uporablja. Nazadnje ga je leta 2000 uporabil predsednik Bill Clinton zaradi virusa Zahodnega Nila.

Ne spreglejte