Torek,
12. 8. 2008,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 12. 8. 2008, 12.44

8 let

Trije mrtvi v novem napadu na SZ Kitajske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trije varnostniki so izgubili življenje, eden pa je bil ranjen v napadu blizu mesta Kashgar v avtonomnem območju Xinjiang na severozahodu Kitajske.

Do napada je prišlo ob devetih po lokalnem času na nadzorni točki okoli 30 kilometrov od Kashgarja. Neznani storilci so izskočili iz mimoidočega vozila in zabodli štiri varnostnike. Natančno število storilcev še ni znano. Gre za tretji napad v dobrem tednu 4. avgusta, štiri dni pred začetkom olimpijskih iger v Pekingu, je bilo v napadu na policijsko postajo mestu Kashgar ubitih 16 policistov, 16 pa je bilo ranjenih. Napad sta izvedla moška, ki sta v policijsko postajo vdrla s tovornjakom in odvrgla dve granati. Mesto Kuqa v Xinjiangu na večinsko muslimanskem skrajnem severozahodu Kitajske pa je v nedeljo ponoči pretresel niz eksplozij, tarča napada pa so bile tamkajšnje policijske postaje in uradne zgradbe. V napadu in kasnejšem streljanju je bilo po zadnjih podatkih ubitih deset napadalcev in en varnostnik v vladni stavbi.

Oblasti priprle in mučile 90 pripadnikov muslimanske manjšine Kitajske oblasti so v Kuqi priprle 90 pripadnikov muslimanske manjšine Ujgurov. Po navedbah nevladne organizacije Svetovni ujgurski kongres, ki se zavzema za neodvisnost Xinjianga, naj bi pripornike tudi mučili. Tiskovni predstavnik Svetovnega ujgurskega kongresa, ki sicer deluje v Nemčiji, Dilxat Raxit, je dejal: "Nasprotujem uporabi nasilja na obeh straneh. Mednarodna skupnost bi se morala nemudoma vmešati in zahtevati od Kitajske, da preneha z represijo."

Šef okrožja zavrnil očitke o mučenju Šef okrožja, kjer leži Kuqa, Yusufujiang Maimaiti, je medtem Raxitove očitke o mučenju že odločno zavrnil. Ni pa želel potrditi, ali je prišlo do aretacij.

Številni Ujguri nezadovoljni s kitajsko vladavino

V Xinjiangu, velikem avtonomnem območju na severozahodu Kitajske, ki meji na srednjo Azijo, živi 8,3 milijona Ujgurov in številni med njimi so nezadovoljni s 60-letno kitajsko vladavino. Čeprav so se razmere po burnem prejšnjem tednu umirile, se zdi, da nezadovoljstvo lokalnega prebivalstva za navidezno kuliso miru tli naprej.

Pripadniki skrajnih ujgurskih skupin so zagrozili tudi z napadi med olimpijskimi igrami v kitajski prestolnici, zato so kitajske oblasti še dodatno okrepile varnostne ukrepe. Olimpijska prizorišča tako sedaj varujejo policijski paravojaški specialci.