Petek,
5. 9. 2008,
16.06

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 5. 9. 2008, 16.06

8 let, 6 mesecev

Tri milijone podhranjenih otrok v državah Afriškega roga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Več kot 14 milijonov prebivalcev Etiopije, Somalije, Eritreje, Kenije, Ugande in Džibutija živi v kriznih razmerah, številka pa se nevarno hitro viša.

Trem milijonom otrok v državah Afriškega roga pretijo smrt, bolezni in podhranjenost, so sporočili iz Sklada ZN za otroke (Unicef). V Etiopiji v pomanjkanju živi 4,6 milijona ljudi Najbolj potrebni pomoči sta Etiopija in Somalija. V Etiopiji zaradi vedno višjih cen hrane in goriva ter suše v pomanjkanju živi 4,6 milijona prebivalcev, kar 75.000 otrok pa potrebuje terapevtsko hranjenje.

Pomoč potrebuje 43 odstotkov Somalcev S podobnimi težavami se sooča tudi Somalija, kjer stanje še dodatno zaostrujejo nemiri, zaradi katerih je od leta 2006 glavno mesto Mogadiš moralo zapustiti skoraj milijon civilistov. Po zadnjem poročilu ZN v Somaliji hrano in drugačne oblike humanitarne pomoči nujno potrebuje 3,2 milijona prebivalcev, kar je 43 odstotkov vsega prebivalstva države.

Humanitarno pomoč otežujejo uporniki, ki ugrabljajo in ubijajo humanitarne delavce, in pirati, ki napadajo ladje ob obalah. Po besedah predstavnikov Unicefa bodo kljub vsem težavam pomoč še povečali.