Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
13.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 13.17

8 let, 3 mesece

Timošenkova nova ukrajinska premierka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ukrajinski parlament je v drugem glasovanju Julijo Timošenko izvolil za novo predsednico ukrajinske vlade.

Za Timošenkovo je glasovalo 226 poslancev, kar je glas več od podpore minuli teden. Opozicija in poslanci Stranke regij dosedanjega premiera Viktorja Janukoviča se današnjega glasovanja niso udeležili. Minuli teden je za Timošenkovo glasovalo 225 poslancev, kar je bil glas manj od potrebne večine v verhovni radi s 450 poslanci. Privrženci Timošenkove so takrat krivdo za njeno neizvolitev pripisali tehničnim težavam. Volilni stroji v parlamentu naj dvema poslancema ne bi omogočili glasovanja. Koalicija med Blokom Julije Timošenko in stranko Naša Rusija predsednika Viktorja Juščenka v parlamentu zaradi tesne večine velja za krhko. Velja za gorečo zagovornico prozahodne politike Timošenkova, ena izmed vodij ukrajinske prodemokratične oranžne revolucije leta 2004, je bila od januarja do septembra 2005 že premierka. Politično sodelovanje z Juščenkom se je takrat končalo zaradi spora o privatizaciji. Timošenkova velja za gorečo zagovornico prozahodne politike. Nazadnje je napovedala, da se namerava ponovno pogajati z Rusijo glede nedavno sklenjenih pogodb o dobavi plina zaradi bistvenega zvišanja cen.

Prednostna naloga vlade bo boj proti korupciji

Kot prednostno nalogo svoje vlade je Timošenkova uvrstila boj proti korupciji, predvsem na področju privatizacije, energije in obdavčitve težke industrije.

47-letna karizmatična Timošenkova si je ustvarila bogastvo med letoma 1995 in 1997, ko je bila na čelu podjetja, ki je imelo v lasti monopolno pravico za uvoz naravnega plina iz Rusije v Ukrajino. Kritiki so ji očitali nepravilnosti, ki jih je zanikala. Policijska preiskava o njenem bogastvu se je po oranžni revoluciji končala brez obtožnice.

V logotipu njene stranke je sicer rdeče srce, vendar je Timošenkova z današnjo izvolitvijo za predsednico vlade ponovno dokazala svojo železno voljo po obvladovanju politike v tej strateško pomembni državi. Na septembrskih parlamentarnih volitvah je njena stranka dobila dobrih 30 odstotkov glasov.

Ne spreglejte