Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
3. 6. 2015,
16.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije Deutsche Telekom Telefonica Vodafone

Sreda, 3. 6. 2015, 16.50

7 let, 12 mesecev

Telekomi: bodo preživeli samo največji?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kot v številnih drugih globalnih panogah se tudi na področju telekomunikacijskih podjetij odvija združevanje podjetij.

Vsaj začasno je ustavljena prodaja največjega telekoma, Telekoma Slovenije. Kakšni pa so trendi v panogi?

Deutsche Telekom – številka ena v srednji Evropi Združevanje in prevzemi. Ti dve besedi bi lahko opisali tudi dogajanje na področju telekomunikacij. Eden od največjih igralcev na telekomunikacijskem trgu, ki so ga omenjali kot enega od morebitnih kupcev Telekoma Slovenije, je tudi Deutsche Telekom.

Ta nemški telekomunikacijski velikan, ki je delno v nemški državni lasti (31,7 odstotka), ima v lasti še slovaški Slovak Telekom, madžarski Magyar Telekom, hrvaški T-Hrvatski telekom, lastnik je tudi na Češkem …. Prisoten je v kar 12 evropskih državah, ZDA in Portoriku.

Španska Telefonica – širjenje v Latinsko Ameriko Še večja od nemškega velikana je španska Telefonica, ki je prisotna v Evropi, Aziji, Severni in Latinski Ameriki (je na primer lastnica največjih telekomunikacijskih podjetij v Braziliji in Argentini).

Še močnejši od Telefonice (ta ima sedež v Madridu in ima kar 1,5 milijona delničarjev) je britanski telekomunikacijski gigant Vodafone. Ta družba s sedežem v Londonu je drugi največji mobilni operater na svetu – tako po številu naročnikov kot prihodkih (pred njim je le China Mobile). Upravlja omrežja v 21 državah, kot partner pa je prisotna še v 40 državah.

Skandinavski združeni velikan in Mehičan v Avstriji Že pred leti sta se na severu stare celine združila švedski in finski telekom v TeliaSonera, družba zdaj obvladuje trg v Skandinaviji in baltskih državah.

Veliko združitev oziroma odmevnih prevzemov je bilo tudi v zadnjem času: lani je prodor v Evropo uspel mehiškemu telekomunikacijskemu podjetju America Movil, ki je v lasti enega od najbogatejših Zemljanov Carlosa Slima ‒ dokončno je prevzel Telekom Austria.

Boj za prevlado na Otoku Februarja letos je British Telecom (BT) kupil mobilnega operatorja EE (v lasti Deutsche Telekom in francoskega Orange) za okoli 17 milijard evrov, s čimer je nastal največji telekomunikacijski operater na Otoku. Deutsche Telekom bo imel zdaj v BT 12 odstotkov delnic in sedež v upravnem odboru, Orange pa štiri odstotke delnic BT.

Na britanskem telekomunikacijskem trgu se poskuša še bolj zasidrati investicijski sklad iz Hongkonga Hutchinson Whampoa. Njegov cilj je prevzem O2, ki je v lasti Telefonice.

Optimističen pogled v prihodnost So pa telekomunikacijska podjetja zadnje mesece bolj optimistična. Kot piše Reuters, največji igralci na trgu pričakujejo, da se bo v letu 2015 končalo nekajletno upadanje prihodkov.

Optimizem jim vlivajo manjši pritisk regulatorjev, konsolidacija panoge in povpraševanje po LTE oziroma četrti generaciji mobilnega omrežja (4G). Telekomunikacijska podjetja so vložila že milijarde v razvoj LTE/4G omrežja in zdaj kaže, da se jim bo to obrestovalo.

Ne spreglejte