Ponedeljek,
8. 9. 2008,
13.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 13.40

8 let, 6 mesecev

Tajski premier mora odstopiti zaradi kuharske oddaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tajsko ustavno sodišče je odločilo, da bi moral premier Samak Sundarvej in njegova vlada odstopiti, ker je v nasprotju z ustavo tudi po imenovanju za premiera še naprej vodil kuharsko oddajo.

Tajsko ustavno sodišče je danes odločilo, da bi moral premier Samak Sundarvej in njegova celotna vlada odstopiti, ker je v nasprotju z ustavo tudi po imenovanju za premiera 6. februarja letos še naprej vodil svojo kuharsko oddajo na televiziji. Za vodenje oddaje prejel plačila Sodišče je odločilo, da je Samak kršil ustavna določila, ko je prejel plačila za vodenje oddaje. Tajska ustava namreč med drugim prepoveduje članom vlade delo v zasebnih podjetjih. Sodišče je priporočilo še, da parlament novega premiera izbere v 30 dneh.

Sodišče sicer Samaku ni prepovedalo, da lahko znova kandidira. Njegova stranka je že nakazala, da ga bo znova imenovala za premiera.

Na ulicah Bangkoka že več tednov protestniki Samak, odstop katerega že tedne zahtevajo protestniki na ulicah Bangkoka, je v ponedeljek pred ustavnim sodiščem zatrdil, da je oddajo "Pokušanje in pritoževanje" vodil kot svobodni umetnik in da ni kršil ustave, kot ga je maja obtožila skupina senatorjev.

"Pravni svetovalci so mi po imenovanju za premiera zagotovili, da z vodenjem oddaje ne kršim ustave, če nisem v podjetju stalno zaposlen," je povedal. Dodal je, da je po imenovanju za premiera oddajo vodil le nekajkrat in še to kot svobodni umetnik, plačilo v obliki honorarja pa je dal svojemu šoferju.

Samaku grozijo tudi obtožbe zaradi suma korupcije Samaku sodijo tudi zaradi klevetanja, grozijo pa mu tudi tri obtožbe zaradi suma korupcije. V primeru klevetanja ga je nižje sodišče že obtožilo na tri leta zapora. Če bo prizivno sodišče 25. septembra obsodbo potrdilo, bo moral odstopiti s položaja premiera.

Medtem protestniki, ki že dva tedna zaradi korupcije zahtevajo premierov odstop, še vedno zasedajo vladni kompleks. Pri tem vztrajajo kljub vzpostavitvi izrednih razmer v prestolnici.