Ponedeljek,
2. 2. 2009,
11.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2009, 11.02

8 let, 5 mesecev

Suu Kyijeva na srečanju s predstavnikom ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Posebni odposlanec Združenih narodov Ibarhim Gambari se je v Mjanmaru srečal s tamkajšnjo vodjo opozicije in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Suu Kyi, ki je sicer v hišnem priporu.

Ta je na srečanju opozorila predvsem na visoke zaporne kazni, ki so jih oblasti v zadnjem času izrekle več kot 250 priprtim političnim oporečnikom. Ban naj obišče državo le, če bodo vojaške oblasti izpustile Suu Kyijevo in politične zapornike Gambari, ki je na štiridnevni obisk v Mjanmar prispel že v soboto, se je s Suu Kyijevo in še petimi člani njene stranke Nacionalna liga za demokracijo na enournem srečanju sešel na sedežu stranke v Yangonu. Vodja mjanmarske opozicije je v pogovoru z Gambarijem med drugim poudarila, naj generalni sekretar ZN Ban Ki Moon o obisku Mjanmara začne razmišljati le v primeru, da vojaške oblasti njo in ostale politične zapornike izpustijo na prostost.

Ban je državo sicer obiskal maja lani, potem ko je ciklon Nargis opustošil skoraj celotno območje Mjanmara in za seboj pustil razdejanje z več deset tisoč smrtnimi žrtvami, vendar se s Suu Kyijevo tedaj ni srečal. Slednja je v hišnem priporu, kjer je preživela že več kot 12 od zadnjih 19 let.

Suu Kyijeva opozorila na izjemno visoke zaporne kazni Suu Kyijeva je na srečanju z Gambarijem opozorila še na izjemno visoke zaporne kazni, ki so jih oblasti v zadnjem času izrekle opozicijskim aktivistom. Ti naj bi bili brez možnosti obrambe ali pomoči odvetnikov obsojeni na od 65 do 104 let zaporne kazni.

Vodja opozicije vedno pripravljena na srečanje s predstavniki ZN Srečanje Gambarija in Suu Kyijeve je potekalo v okviru že sedmega Gambarijevega obiska v Mjanmaru, s katerim si nigerijski diplomat prizadeva za politične reforme v tej azijski državi z vojaškim režimom. Ob njegovem prejšnjem obisku je vodja opozicije srečanje zavrnila, danes pa je pojasnila, da je na srečanje s predstavniki sicer ZN vedno pripravljena, vendar se pogovorov ne namerava udeleževati, dokler ti ne bodo dosegli vidnega napredka.