Petek,
2. 1. 2009,
12.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 2. 1. 2009, 12.24

8 let, 5 mesecev

Šrilanška vojska zavzela prestolnico tamilskih upornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Šrilanške vladne sile so prvič po več kot desetletju danes zavzele prestolnico tamilskih upornikov Kilinochchi na severu države.

Kot je ob tem poudaril šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse v televizijskem nagovoru, gre za "zmago brez primerjave", pripadnike uporniških tamilskih tigrov pa je pozval, naj odložijo orožje in se predajo.

V "prestolnici upornikov" zavihrala šrilanška zastava Minister in tiskovni predstavnik vlade Maithripala Sirisena je pred tem sporočil, da v Kilinochchiju, ki je bilo več kot deset let prestolnica države tamilskih tigrov na severu države, od danes vihra šrilanška zastava in dogodek označil za zgodovinskega.

Tamilski tigri napovedali nadaljevanje boja Uporniška skupina Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE), t.i. tamilski tigri, trditev vlade v Kolombu še ni potrdila ne zanikala, že prej pa je napovedovala, da bodo tudi v primeru zavzetja Kilinochchija nadaljevali boj. Zavzetje tega mesta sicer pomeni hud udarec za njihov 25-letni boj za samostojno državo tamilske manjšine.

Vladna vojska prekinila pomembno dobavno pot upornikov V četrtek je šrilanška vojska že sporočila, da je po silovitih spopadih zavzela strateško pomembno mesto Paranthan in s tem prekinila glavno dobavno pot za več pomembnih oporišč tamilskih tigrov. V silovitih spopadih je umrlo najmanj 50 upornikov, še enkrat toliko pa je bilo ranjenih. Podatkov o morebitnih žrtev med pripadniki šrilanške vojske niso navedli.

S koncem leta se je iztekel vladni ultimat Do spopadov je prišlo potem, ko se je za tamilske tigre 31. decembra iztekel zadnji rok za izpolnitev pogojev ultimata vlade. V skladu z njim bi uporniki morali dovoliti 300.000 civilistom, ki živijo na območjih pod njihovim nadzorom, da zapustijo območje in poiščejo zatočišče na območjih pod vladnim nadzorom.

Po nastopu nove vlade so se spopadi s tamilskimi tigri začeli stopnjevati Šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse je minuli teden napovedal, da bo v primeru, da civilistom do zadnjega dne minulega leta ne bo omogočena pot v svobodo, ponovno začela veljati prepoved delovanja tamilskih tigrov. Prepoved je bila sicer odpravljena leta 2002, ko je začelo veljati premirje, ki pa je bilo pogosto kršeno.

Odkar je vlada januarja lani nato odstopila od premirja, se spopadi med uporniki in vladnimi silami na severu države še stopnjujejo in potekajo skoraj vsak dan. Spopadi med tamilskimi tigri, ki se od leta 1983 borijo za samostojno državo, in šrilanško vojsko so doslej zahtevali okoli 70.000 življenj.

Le nekaj ur po zavzetju mesta, samomorilski napadalec izvedel napad Nekaj ur po objavi zavzetja Kilinochchija je samomorilski napadalec izvedel napad pred oporiščem letalskih sil v Kolombu. V siloviti eksploziji sta bila ubita dva pripadnika letalskih sil, ranjenih je bilo 36 ljudi, med njimi 14 pripadnikov letalskih sil. Napadalec je skušal vstopiti v oporišče, eksploziv pa je sprožil, ko ga je hotel pregledati vojak na vhodu.