Sreda,
4. 2. 2009,
9.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 2. 2009, 9.13

8 let, 5 mesecev

Šrilanka napoveduje skorajšnji poraz tamilskih tigrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Šrilanške oblasti so po več kot 25 letih državljanske vojne danes napovedale dokončen poraz uporniških tamilskih tigrov v prihodnjih dneh.

"Prepričan sem, da bomo teroriste v nekaj dneh dokončno porazili," je med vojaško parado ob 61. obletnici neodvisnosti Šrilanke v Kolombu izjavil šrilanški predsednik Mahinda Rajapakse.

"Pomikamo se v smeri obdobja ponovnega narodovega prebujenja," je še dejal Rajapakse. Ob tem je prebivalstvo in stranke na Šrilanki pozval k enotnosti, vse begunce v tujini pa je spričo bližajoče se "dostojanstvene svobode" povabil, naj se vrnejo v domovino. Država sicer po njegovih besedah tudi po porazu Osvobodilnih tigrov tamilskega Eelama (LTTE) čakajo izzivi, kot je boj proti revščini, a jo 61 let po osamosvojitvi čaka "nova prihodnost".

Uporniki izgubili 98 odstotkov ozemlja Šrilanški vojski je v zadnjem letu dni tamilske upornike uspelo pregnati na majhen del ozemlja na severovzhodu države, kjer so jih obkolili. Uporniki so tako izgubili 98 odstotkov ozemlja, ki je bilo pred tem pod njihovim nadzorom.

Na bojnem območju ukleščenih 250.000 civilistov Človekoljubne organizacije ob tem izražajo veliko zaskrbljenost nad usodo okoli 250.000 civilistov, ki so ostali ukleščeni na bojnem območju, h končanju prelivanja krvi pa pozivajo tudi tuje države, med njimi glavne podpornice Šrilanke.

Pozivi k začasnemu obdobju brez napadov K začasnemu obdobju brez napadov, v katerem bi lahko evakuirali ranjene in omogočili dostavo pomoči, sta v torek pozvala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in njen britanski kolega David Milliband.

Poziv sta podala, potem ko so ključne podpornice Šrilanke - ZDA, EU, Japonska in Norveška - upornike pozvale, naj izpogajajo pogoje za predajo in tako preprečijo prelivanje krvi. Šrilanška vlada, ki je pred letom dni odstopila od s strani Norveške izpogajane prekinitve ognja s tamilskimi tigri, je doslej zavračala idejo formalnega premirja.

Včeraj v obsteljevanjih ubitih več kot 50 ljudi Po podatkih ZN je bilo samo v torek v obstreljevanju ubitih najmanj 52 civilistov. Po besedah predstavnika ZN Gordona Weissa ne vedo, kdo je za obstreljevanje, v katerem naj bi bile uporabljene tudi kasetne bombe, odgovoren. So pa morali po 16 urah obstreljevanja danes evakuirati edino bolnišnico na območju.

Civilisti kot živi ščit Odgovornost za žrtve med civilisti sicer šrilanška vlada in LTTE pripisujeta drug drugemu. Šrilanška vlada upornikom očita, da civiliste uporabljajo za živi ščit in jim preprečujejo pobeg, tigri pa na drugi strani sporočajo, da vojska območje obstreljuje ne ozirajoč se na ljudi, ki v konflikt niso vpleteni.

Po podatkih šrilanških oblasti je od začetka ofenzive proti LTTE avgusta 2006 umrlo več kot 12.000 tamilskih upornikov in 3500 vojakov. Neodvisnih virov, ki bi potrdili te podatke, ni. Šrilanška vojska je namreč novinarjem in neodvisnim opazovalcem preprečila dostop do bojnega območja.