Ponedeljek,
8. 9. 2008,
16.07

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 16.07

8 let, 6 mesecev

Srbski radikalci: Nikolića nasledil Todorović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dosedanjega namestnika vodje opozicijske Srbske radikalne stranke (SRS) Tomislava Nikolića je na mestu vodje poslanske skupine nasledil Dragan Todorović, ki je bil doslej Nikolićev namestnik.

Po poročanju medijev Todorović pripada jedru SRS, ki je zvesto svojemu predsedniku Vojislavu Šešlju, ki iz Haaga, kjer mu na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sodijo od novembra, vodi stranko. Nikolić odstopil, ker se ni strinjal s Šešljem Kot je v soboto pojasnil Nikolić, se je za odstop odločil, ker je od Šešlja dobil navodilo, da radikalci ne glasujejo za Sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo. Pred tem je bilo v strankarskih telesih dogovorjeno, da zastopniki SRS glasujejo za sporazum. To pa je bilo po pisanju srbskega tiska v nasprotju s stališčem Šešlja, čigar struja je na seji vodstva stranke nato prevladala.

Nikolić: SRS, kot je bil doslej, ne obstaja več Nikolić je medtem povedal, da SRS, kot je bil doslej, po njegovem odstopu ne obstaja več. Ocenil je, da je z njegovim odstopom "padla zavesa na dosedanjo SRS, lahko pa se bo ponovno dvignila za dve ali eno novo stranko". Kot je povedal, bo njegovo politično udejstvovanje v prihodnosti temeljilo na načelih politike, ki jo je vodil že doslej - v SRS ali novo ustanovljeni stranki. "Trenutno sem član SRS, a moja politična usoda je odvisna od tega, kar se bo zgodilo v prihodnjih nekaj dneh," je povedal Nikolić.

Nova poslanska skupina pod vodstvom Nikolića Na začetku popoldanskega dela zasedanja parlamenta je zatem Slavica Djukić-Dejanović že sporočila, da se je pod vodstvom Nikolića oblikovala nova poslanska skupina z imenom Naprej Srbija. Poleg Nikoliča jo sestavlja še devet poslancev, ki so bili v parlament izvoljeni na listi SRS.