Torek,
22. 7. 2008,
8.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 22. 7. 2008, 8.42

8 let, 5 mesecev

Španska policija zadala hud udarec Eti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Španska policija je v noči na torek v Baskiji zadala hud udarec baskovski separatistični organizaciji Eta.

Med racijo, ki je potekala v več mestih v Baskiji, je aretirala najmanj osem domnevnih članov Ete, so sporočile oblasti v Bilbau. Z operacijo naj bi policiji uspelo razbiti enega doslej najbolj dejavnih poveljstev Ete, Vizcaya. Omenjeno poveljstvo naj bi bilo odgovorno za večino napadov Ete po razglasitvi prekinitve ognja junija lani, med drugim za bombni napad na policijsko kasarno, v katerem je bil ubit policist. Aretiran eden najbolj iskanih članov Ete Med aretiranimi naj bi bil tudi domnevni vodja poveljstva Vizcaya in eden najbolj iskanih članov Ete, 27-letni Arkaitz Goikoetxea, ki je bil od leta 2003 na begu.

Letos že drugič uspešno v boju proti Eti

Gre za drugi najpomembnejši uspeh v boju proti Eti letos, potem ko je bil maja na jugu Francije aretiran domnevno najvišji vodja Ete Francisco Javier Lopez Pena.

Nedeljski bombni napad na španski letovišči V nedeljo je Eta v dveh letoviščih na severni obali Španije sprožila štiri bombe, pri čemer je bila ranjena neka ženska. Eta se sicer za samostojnost Baskije bori že 40 let in je v tem času ubila okoli 850 ljudi.