Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2012,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Al Kaida Španija

Torek, 7. 8. 2012, 12.38

8 let

Španci preprečili napad Al Kaide na Gibraltar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Španske oblasti so pretekli teden aretirale tri domnevne člane mreže Al Kaida, ki so načrtovali napad na nakupovalno središče v Gibraltarju.

Trije domnevni člani teroristične mreže Al Kaida, ki so jih španske oblasti aretirale pretekli teden, so v času olimpijskih iger nameravali napasti nakupovalno središče v južnem delu Gibraltarja, in sicer tako, da bi iz zraka nanj odvrgli eksploziv. Španske oblasti so še razkrile, da sicer niso izvedeli, kdaj so napad nameravali izvesti.

Eksploziv bi odvrgli s pomočjo daljinsko vodenega letala

Po tem, ko je španska policija prijela vse tri osumljence, je po temeljiti preiskavi o njihovem početju na španskih tleh naletela tudi na inštruktorja padalstva, ki je povedal, da se je eden od članov Al Kaide, Turek Cengiz Yalcin, pri njem učil letenja, hkrati pa zahteval, da bi lahko med letenjem s padalom slikal dotično nakupovalno središče.

Yalcina so kmalu zatem aretirali v kraju La Linea de Concepcion v bližini meje z Gibraltarjem, kjer je že nekaj časa živel z maroško ženo. V njegovem stanovanju so poleg eksploziva našli tudi videoposnetek, ki ga prikazuje med pilotiranjem večjega daljinsko vodenega letala. Letalo se v določenem trenutku spusti in odvrže paket, kar Yalcin pozdravi. Analitik Fernando Reinares je povedal, da se na posnetku Yalcin kar ne more nehati veseliti uspešnega poskusa. "Teroristi so inovativni in se znajo dobro prilagoditi različnim varnostnim ukrepom, kar si moramo dobro zapomniti," je še povedal.

Naloga Čečenov je bila izvedba napada

Preostala dva osumljenca, Čečena Eldarja Magomedova in Mahamuda Adamova, ki naj bi bila zadolžena za izvršitev napada, je španska policija aretirala v bližini mesta Ciudad Real. Magomedov naj bi bil nekoč pripadnik ruske specialne enote, je odličen ostrostrelec, hkrati pa tudi strokovnjak za strupe, Adamov pa se je uril v Afganistanu, kjer se je naučil ravnati z eksplozivi. Po navedbah analitika Reinaresa pa naj bi sodeloval tudi v nedavnih napadih v Moskvi.

Čečena obtožnica bremeni članstva v teroristični skupini ter posedovanja in shranjevanja eksploziva, Turka pa posedovanja eksplozivnih teles.

Ne spreglejte