Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2011,
16.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vojna Haag

Torek, 5. 4. 2011, 16.33

7 let, 12 mesecev

Soproga vztraja, da je Ratko Mladić mrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Soproga najbolj iskanega haaškega obtoženca Ratka Mladića je znova izrazila prepričanje, da je njen soprog mrtev.

Kot je dejala Bosiljka Mladić, je imel njen soprog tri možganske kapi in če bi bil živ, bi gotovo našel način, da bi stopil v stik z družino, poroča srbska tiskovna agencija Beta. Bosiljka Mladić je omenjeno dejala na sodišču v Beogradu prvi dan sojenja proti njej zaradi nedovoljenega posedovanja orožja. "S soprogom nisem bila v stikih že deset let" Kot je povedala, s soprogom, bivšim poveljnikom bosanskih Srbov, ni bila v stikih že deset let, od aprila 2001, ko je po aretaciji srbskega predsednika Slobodana Miloševića odšel iz njihovega doma v Beogradu. Dodala je, da je postopek za razglasitev Ratka Mladića za mrtvega sprožila zato, da bi se končalo nadlegovanje nje in njene družine, ne zaradi postopka dedovanja.

Bosiljki Mladić sodijo zaradi nezakonitega posedovanja orožja, ki so ga med preiskavo decembra 2008 našli v njenem stanovanju v Beogradu. Našli so dve pištoli in štiri revolverje ter lovsko puško in tisoč kosov različnega streliva.

Mladič zabičal soprogi, naj se ne dotika njegovih stvari Danes ni zanikala, da so v njeni spalnici našli orožje. Zatrdila pa je, da ni vedela, kaj je v omari, saj ji je soprog ob odhodu zabičal, da gre za njegove stvari in naj se jih ne dotika.

Dodala je še, da je bil njen mož vojaški častnik in da ni brskala po njegovih stvareh, saj bi to bilo enako, kot "če bi on brskal po moji torbici". Zatrdila je tudi, da je vedela samo za pištolo, ki jo je njen soprog dobil ob koncu akademije.

Njun sin Darko Mladić danes ni želel pričati. Sojenje, ki bi se moralo začeti že decembra lani, a so ga preložili zaradi postopkovnih razlogov, se bo nadaljevalo 13. julija.

"Stop tiraniji nad družino Ratka Mladića" Na sojenju so bili navzoči tudi podpredsednik Srbske radikalne stranke Dragan Todorović in še dva poslanca te stranke, katere predsednik Vojislav Šešelj je v haaškem zaporu. Poslanci in privrženci stranke pa so pred sodiščem nosili napise "Stop tiraniji nad družino Ratka Mladića" in "general zdrži".

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Mladića obtožuje genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Sodišče je obtožnico izdalo že leta 1995, a je nekdanji poveljnik bosanskih Srbov še vedno na begu.

Ne spreglejte