Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 12. 2008,
12.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 14. 12. 2008, 12.47

8 let, 5 mesecev

Somalijski predsednik odstavil vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Somalijski predsednik Abdulah Jusuf Ahmed je odstavil vlado premiera Nura Hasana Huseina, ker po njegovem mnenju ni zmožna opravljati dolžnosti. Premier odločitvi predsednika nasprotuje.

"Odstavil sem premiera in njegovo trenutno vlado, v naslednjih dneh pa bom imenoval novega premiera," je pojasnil Jusuf Ahmed. "Vlada Nura Hasana Huseina je bila nezmožna opravljati svoje dolžnosti, jaz pa sem obvezan zavarovati državo," je še dodal somalijski predsednik. Premier Hasan Husein pa je na drugi strani napovedal svojo novinarsko konferenco, na kateri bo, kot je napovedal, "pojasnil svoje mnenje v tem kritičnem času", saj meni, da predsednik nima pristojnosti za odstavitev premiera prehodne zvezne vlade.

Odločitev predsednika mora potrditi tudi parlament O vprašanju odstavitve vlade bo razpravljal tudi somalijski parlament. "Parlament bo razpravljal o tem vprašanju in odločil, kako naprej. Pred sejo ne želim več govoriti, z vsem bomo ravnali v skladu z določili prehodne zvezne listine," je povedal predsednik somalijskega parlamenta Aden Mohamed Nur in dodal, da bo Hasan Husein parlament nagovoril v ponedeljek, Jusuf Ahmed pa dan kasneje.

"Če bo parlament zavrnil mojo prošnjo, bom to upošteval" Somalijski predsednik je sicer prepričan, da bo večina članov parlamenta ugodila njegovi prošnji, ob tem pa je vseeno obljubil, da bo spoštoval odločitev parlamenta. "Če bo parlament zavrnil mojo prošnjo za iskanje novega premiera, bom upošteval njihovo odločitev, trenutna vlada pa bo nadaljevala z delom," je povedal Jusuf Ahmed.

Predsednik v skladu s prehodno zvezno ustavno listino nima pristojnosti sam odstaviti premiera, ampak za to potrebuje tudi odobritev parlamenta.

Medtem je 23 somalijskih in jemenskih piratov v Adenskem zalivu z dvema čolnoma napadlo etiopijsko trgovsko ladjo, ki ji je na pomoč prišla indijska vojska. Pirati so imeli pri sebi orožje, med katerim je bilo tudi nekaj avtomatskih pušk, granat in drugega streliva.

Okoli 100 napadov in 40 ugrabitev Napadi piratov ob somalijski in jemenski obali so letos postali vse pogostejši. Letos so pirati ugrabili že okoli 40 ladij. Še vedno zadržujejo saudski supertanker in ukrajinsko tovorno ladjo ter skoraj 300 članov posadke. Poleg tega so izvedli že približno 100 napadov. Vse to jim je prineslo na desetine milijonov dolarjev dobička.

Pri obrambi posadkam pomagajo tudi tuje ladje Zaradi vse številčnejših napadov, so se na pomoč ladjam, ki plujejo skozi Adenski zaliv, odpravile tudi številne tuje mornarice.

Ne spreglejte