Ponedeljek,
26. 1. 2009,
10.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 1. 2009, 10.26

8 let, 5 mesecev

Sojenje zaradi rekrutiranja otrok vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), ki je bilo ustanovljeno pred sedmimi leti, se je danes začelo prvo sojenje.

Na zatožni klopi se je znašel nekdanji voditelj upornikov v Demokratični republiki Kongo Thomas Lubanga, ki ga obtožnica bremeni vojnih zločinov, ker je za boje rekrutiral otroke vojake. Lubanga se je izrekel za nedolžnega. Obtožen rekrutiranja več sto otrok Voditelj uporniške skupine Unija kongovskih patriotov (UPC) Lubanga, ki so ga v Haag prepeljali po aretaciji marca 2006, je obtožen rekrutiranja več sto otrok, mlajših od 15 let. Ti so nato na strani vojaškega krila njegove milice morali sodelovati v bojih v pokrajini Ituri na vzhodu države, ki so potekali med letoma 2002 in 2003.

"V tej fazi bi se naš klient rad izrekel za nedolžnega," je dejala Lubangova pariška odvetnica Catherine Mabille.

Izurjeni za ubijanje, plenjene in posiljevanje Po izreku o krivdi je sodišče nagovoril glavni tožilec ICC Luis Moreno Ocampo. "Lubangova milica je rekrutirala, izurila in uporabila več sto mladih otrok za ubijanje, plenjenje in posiljevanje," je povedal Moreno Ocampo. "Otroci še naprej trpijo zaradi posledic Lubangovih zločinov. Ne morejo pozabiti tega, kar so prestali, tega, kar so videli. Stari so bili 9, 11, 13 let," je dejal tožilec in dodal, da se nekateri izmed njih sedaj za preživetje prostituirajo, drugi pa se drogirajo.

Spopadi terjali okoli 60.000 življenj Po podatkih nevladnih organizacij so spopadi med milicami, ki so imele podporo etnične skupine Hema, kateri pripada tudi Lubanga, ter etnično skupino Lendu za nadzor nad rudniki zlata v Ituriju terjali okoli 60.000 življenj. Več sto tisoč ljudi je bilo poleg tega od leta 1999 razseljenih.

Tožilstvo namerava za priče poklicati 34 ljudi, med katerimi so tudi nekdanji otroci vojaki in trije strokovnjaki. Nekdanji otrok vojak bo kot prva priča nastopil v sredo, sledil pa mu bo njegov oče. Obramba medtem danes še ni povedala, koliko razbremenilnih prič namerava poklicati. Sojenje, ki mu predseduje britanski sodnik Adrian Fulford, naj bi trajalo do šest do devet mesecev.