Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2018,
15.29

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Milan Bandić Zagreb sojenje župan

Petek, 19. 10. 2018, 15.29

5 let, 6 mesecev

Zagrebško sodišče oprostilo Bandića v aferi stojnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Milan Bandić | Sodba zagrebškemu županu Milanu Bandiću v zadevi stojnice še ni pravnomočna. | Foto Reuters

Sodba zagrebškemu županu Milanu Bandiću v zadevi stojnice še ni pravnomočna.

Foto: Reuters

Zagrebško županijsko sodišče je zagrebškega župana Milana Bandića in dva njegova sodelavca oprostilo obtožb, da so v aferi stojnice oškodovali mesto za najmanj 308 tisoč kun oziroma 40.210 evrov. Sodba še ni pravnomočna. Tožilstvo je trdilo, da je bila sporna finančna podpora referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine leta 2014.

Afera stojnice je bila prva obtožnica, ki je bila proti zagrebškemu županu Milanu Bandiću vložena na začetku leta 2015. Tožilstvo je zahtevalo odgovornost župana zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe položaja in pooblastil pri pokroviteljstvu nad izvajanjem referendumske pobude. Naknadno so v obtožnico dodali kaznivo dejanje trgovanja z vplivom.

Sodnik: Ni dokazov, da je Bandić zlorabil položaj

Sodnik Zdravko Majerović je danes povedal, da ni dokazov, da bi Bandić kot uradna oseba izkoristil svoj položaj in tako drugi osebi priskrbel materialno korist z namenom, da bi uresničil svoj politični interes. Dodal je, da ima župan v skladu s statutom mesta pravico sprejeti pokroviteljstvo nad manifestacijami, če so te za Zagreb.

Kot je pojasnil, je državljanska pobuda V imenu družine zaprosila za brezplačne stojnice za zbiranje podpisov za referendum in financiranje promocijskih materialov. Šlo je za neuspešno referendumsko pobudo za spremembo volilne zakonodaje z imenom Volimo poslance z imenom in priimkom.

Novice Bandić ostaja v priporu in brez dveh milijonov evrov varščine

Bandić mora nedolžnost dokazovati tudi v zadevi Agram

Če se bo tožilstvo pritožilo na prvostopenjsko odločitev sodišča, bo o primeru odločalo hrvaško vrhovno sodišče. Bandićevi odvetniki so od začetka postopka trdili, da župan ni zagrešil kaznivega dejanja. Tudi danes so ocenili, da je imela obtožnica proti županu politični značaj.

Odvetniki zagrebškega župana pričakujejo, da bo sodišče Bandića oprostilo tudi v drugem primeru domnevne korupcije, v katerem njega in še 15 oseb bremenijo korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom v primeru Agram. Tudi v tej zadevi je bila obtožnica vložena leta 2015, sojenje pa se je začelo prejšnji teden.

Novice Bandić lahko znova opravlja župansko funkcijo v Zagrebu

Plačal varščino v višini 1,95 milijona evrov

Z različnimi malverzacijami, ki so potekale med letoma 2006 in 2012, naj bi Bandić in drugi soobtoženci mesto oškodovali za približno 22 milijonov kun oziroma 2,9 milijona evrov, je zapisano v obtožnici.

Bandić je bil v letih 2015 in 2016 zaradi preiskav o njegovi domnevni vpletenosti v korupcijske primere dvakrat v priporu. Pred sodiščem se zagovarja s prostosti, pripor je Bandić zapustil po plačilu rekordne varščine v višini 15 milijonov kun oziroma 1,95 milijona evrov. Dovolili so mu tudi, da še naprej opravlja naloge župana.

Ne spreglejte