Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2013,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edward Snowden Sergej Lavrov Moskva Ekvador nadzor

Torek, 25. 6. 2013, 12.54

8 let

Snowden na letališču v Moskvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Edward Snowden, "žvižgač", ki beži pred ameriškimi oblastmi, naj bi se napotil na Kubo, vendar ga na letalu ni bilo. Vladimir Putin je potrdil, da je v Moskvi.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred Putinovim razkritjem zavrnil navedbe, da naj bi Snowden, ki je odgovoren za razkritje nadzora ameriških in britanskih obveščevalcev, prestopil rusko mejo. Snowden naj bi se v Moskvo odpravil iz Hongkonga.

Vodja ruske diplomaci je opozoril, da so vse navedbe ameriške strani o tem, da naj bi ruska stran Snowdenu pomagala pri skrivanju, popolnoma neutemeljene in nesprejemljive. "Na noben način ne sodelujemo z gospodom Snowdnom in se ne vpletamo v njegove odnose z ameriškimi oblastmi oziroma njegovo gibanje po svetu," je bil jasen Lavrov.

Kako do Ekvadorja? Snowden naj bi se prek Moskve poskušal prebiti do Ekvadorja, kjer je zaprosil za politični azil. Lavrove izjave bi v tem kontekstu lahko interpretirali tudi tako, da je Snowden v resnici pristal na moskovskem letališču, vendar pa ni formalno vstopil v državo, temveč se je zadržal v delu letališča, kamor potnike napotijo takoj po pristanku, preden gredo prek varnostne, carinske in mejne kontrole.

Na ameriške očitke o pomoči Snowdnu se je odzvala tudi Kitajska, ki je trditve, da je omogočila odhod "žvižgača" iz Hongkonga, prav tako označila za neutemeljene. "Nerazumno je, da ZDA dvomijo o obravnavi primera, ki je bila v skladu z zakonodajo. Poleg tega so obtožbe proti kitajski osrednji vladi neutemeljene," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva.

Službo sprejel, da bi zbiral dokaze o programih nadzora Medtem pa v javnost prihajajo nove podrobnosti o delu Snowdna. Za hongkonški časnik South China Morning Post je povedal, da je delo pri ameriškem svetovalnemu podjetju Booz Allen Hamilton, ki za vlado opravlja vohunske dejavnosti, sprejel, da bi zbral dokaze o vladnih programih nadzora nad telefonskimi pogovori in nad internetom ter da bi lahko te skrivnosti razkril medijem.

"Moj položaj pri Booz Allen Hamilton mi je omogočil dostop do seznamov naprav z vsega sveta, v katere je vdrl NSA. Zato sem to službo pred približno tremi meseci sprejel," je v intervjuju dejal Snowden.

Ne spreglejte