Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2015,
13.02

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vladimir Putin Alina Kabajeva

Petek, 27. 3. 2015, 13.02

2 leti, 8 mesecev

Skrivnosti Putinovih otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
O hčerkah ruskega predsednika se ne ve veliko, niti to, koliko jih ima.

Ko je pred tedni ruski predsednik Vladimir Putin za deset dni izginil iz javnosti, so zakrožile novice o njegovi smrti, če ne to, pa vsaj hudi bolezni. Nemudoma, ko se je ponovno pojavil, so rumeni švicarski časopisi objavili "resnico" o tem, kje je bil v tem času ruski predsednik – v porodnišnici v Švici, kjer je njegova prijateljica Alina Kabajeva rodila deklico, Putinovo hčerko.

S Kabajevo ima tri otroke? Kabajeva je rodila v Clinici Sant’Anna v Luganu v Švici, ki slovi kot porodnišnica slavnih. V njej je rodila tudi hčerka Silvia Berlusconija, saj porodnišnica poskrbi tudi za zasebnost. Prav Berlusconi naj bi Putinu priporočil to porodnišnico. Švicarska televizija RSI je poročala, da je Kabajeva v porodnišnici rezervirala dve sobi, v mestu pa naj bi ostala vsaj še nekaj tednov po porodu, saj so jo po poročanju Neue Zürcher Zeitung z novorojenčkom videli tudi na glavnem mestnem trgu. Poročali so tudi o nenavadno velikem številu avtomobilov z ruskimi registracijami, ki so krožili po mestu.

Ni prvič, da so mediji poročali o otroku Putina in Kabajeve. Imela naj bi že sina in hčerko. Uradni predstavniki Kremlja sicer že več let vztrajno zanikajo, da bi imel Vladimir Putin razmerje z Alino Kabajevo, nekdanjo gimnastičarko, zdaj pa poslanko ruskega parlamenta. Tako so tudi zanikali, da bi ponovno postal oče. Res pa je, da se Alina Kabajeva skoraj leto dni ni pojavila v javnosti – nazadnje so jo v javnosti videli na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, ko je bila tudi na sprejemu pri Vladimirju Putinu.

Uradno ima dve hčerki Putin pa ne more zanikati tega, da se je pred dobrim letom dokončno ločil od svoje žene Ljudmile Putin, s katero je bil poročen 30 let in imata dve hčerki. Podatki o Katarini in Mariji niso nič manj skrivnostni od tistih o domnevni novi Putinovi hčerki.

Svoji hčerki iz prvega zakona je Putin vedno skrival pred javnostjo. Samo enkrat sta nastopili v javnosti kot Putinovi hčerki. Leta 2000 sta dali intervju za knjigo o Putinu Prva oseba, ki je bila del njegove predvolilne kampanje.

Putin ju je tedaj opisal kot zelo pametni in priznal, da jima varnostni ukrepi zelo otežujejo življenje. "Varnostnikov skoraj ne opaziva," je tedaj dejala Katarina, rojena leta 1986, leto za svojo sestro: "Tudi če gremo kam s prijatelji, se varnostniki trudijo, da nas ne ovirajo." Tedaj je tudi zatrdila, da je politika prav nič ne zanima.

Marija zbežala iz Nizozemske Za obe se ve, da sta hodili na univerzo v St. Peterburgu, ki jo je obiskoval tudi Putin. Obe sta bili vpisani z lažnim imenom in niti njuni sošolci naj ne bi vedeli, kdo sta. Marija je študirala biologijo, Katarina orientalistiko in japonščino. Leta 2002 so poročali, da sta na počitnicah na Sardiniji skupaj s hčerko Silvia Berlusconija. Potem je bilo njuno življenje daleč od oči javnosti, Putin pa je prepovedal, da bi ju novinarji fotografirali. Ko se je leta 2007 skupaj z ženo sprehodil do volišča, ju je spremljala mlada neznana plavolaska. Mediji so ugibali, ali je to njuna hči Marija, česar Kremelj nikoli ni potrdil.

So pa to fotografijo ponovno uporabili lani. O Mariji so ponovno pisali lani po nesreči letala Malaysie Airlines v Ukrajini. Tedaj naj bi skupaj s fantom živela na Nizozemskem v mestu Voorschoten. Njen fant Jorrit Faassen naj bi bil med višjimi uslužbenci Gazproma. V novicah se je pojavil leta 2010, ko naj bi ga na cesti napadli varnostniki ruskega bankirja Matveja Urina. Par naj bi bil razpet med Nizozemsko in Rusijo, v razkošnem nizozemskem stanovanju pa naj bi ga pred dvema letoma obiskal tudi Putin.

Po nesreči malezijskega letala, za katero so krivili ruske upornike v Ukrajini, je župan mesta, v katerem sta živela, jezno zahteval, da Putinovo hčerko deportirajo. Župan se je za izjave sicer opravičil, a Marija naj bi res zapustila Nizozemsko in odšla neznano kam. Ruska ambasada na Nizozemskem je nizozemskim medijem, ki so ob objavi novice o Marijinem življenju na Nizozemskem uporabili fotografijo iz leta 2007, poslala protestno pismo, češ da so neprofesionalni in da na sliki ni Marija Putin.

Katarina, skrivnostna poslovna ženska Še bolj skrivnostna je Katarina. Korejski mediji že nekaj let trdijo, da je poročena s sinom korejskega generala, ki je delal na korejski ambasadi v Moskvi. General je to že večkrat zanikal, omenjena naj bi se sicer poznala in naj bi bila nekaj časa res v zvezi med študijem, poročena pa naj ne bi bila.

O življenju Katarine je malo znanega. Ubiti opozicijski politik Boris Nemcov je lani septembra obe Putinovi hčerki dodal na seznam otrok bogatih staršev, ki živijo privilegirano in razkošno življenje v tujini. Tedaj je Putin v intervjuju za agencijo TASS odgovoril na to trditev, češ da njegovi hčerki živita v Moskvi in da se vidijo enkrat ali dvakrat na mesec.

Katarina Putin se je v novicah ponovno pojavila pred dobrim mesecem. Ruski časopis RBC v lasti opozicijskega oligarha Mihaila Prohorova je tedaj začel raziskovati zgodbo o velikem razvojnem projektu moskovske univerze, ki gradi center za znanost in tehnologijo, vreden 1,7 milijarde dolarjev. Za projektom naj bi stala skrivnostna Katarina Vladimirovna Tihonova.

Moskovska univerza naj bi za projekt od države dobila 600 hektarjev zelo dragega zemljišča v Moskvi, projekt pa naj bi sofinancirali državni naftni gigant Rosneft, državno podjetje za jedrske elektrarne Rosatom in vojaški konglomerat Rostech. Projekt vodi novo podjetje Innopraktika, ki ga vodi skrivnostna Katarina Tihonova, ki naj bi prišla z moskovske univerze, a o njej ni nobenih javnih podatkov, razen tega, da je članica univerzitetnega upravnega odbora.

Poročena s sinom oligarha? Takoj po objavi teh podatkov je preteklost Tihonove začel raziskovati slavni novinar Oleg Kašin. Ugotovil je, da je Tihonova rojena na isti dan kot Putinova hči, da je bila plesalka in da jo na družbeni mreži Vkontakte omenjajo kot Putinovo hčerko. "To je bila priljubljena govorica zadnjega pol leta, a vsi vpleteni zelo neradi govorijo o tem," je za Current Time dejal Kašin. Tudi njeno ime naj ne bi bilo naključno. Putin je nekoč dejal, da je njegova hčerka dobila ime po njegovi babici Ekaterini Tihonovi Škrebnevoji.

Ugotovil je tudi, da se je Tihonova v zadnjem letu pojavljala v javnosti. Bila je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu, in to skupaj s Kirilom Šamalovim, sinom oligarha Nikolaja Šamalova, dobrega Putinovega prijatelja, enega od tistih iz kluba lastnikov jezerskih dač, najožjega kroga Putinovih zaveznikov. Po poročanju Bloomberga naj bi bil prav Šamalov njen mož. Kmalu po Kašinovih odkritjih je Reuters objavil novico, da je "vir blizu vodstva moskovske državne univerze potrdil, da je Katarina Tihonova res Putinova hčerka".

Toda Kremelj se ne da. Obstaja povsem skrivnosten. Ko so novinarji Putinovega tiskovnega predstavnika Dmitrija Peskova vprašali, ali je Tihonova Putinova hči, je ta odgovoril: "Ne vem, kdo je. Že mnogo deklet so osumili, da so Putinove hčerke."

Ne spreglejte