Petek,
12. 12. 2008,
16.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 16.37

8 let, 5 mesecev

Sile Isaf pri streljanju na avtobus ubile več civilistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mednarodne sile pod poveljstvom Nata v Afganistanu (Isaf) so danes južno od Kabula streljale na avtobus in pri tem ubile najmanj tri civiliste, več je bilo ranjenih.

Kot so sporočili iz Isafa, avtobus na poziv vojakov ni želel ustaviti, zato so v samoobrambi nanj začeli streljati.

Voznik avtobusa se ni odzval na opozorila

Sile Isafa so bile na rednem patruljnem obhodu v bližini glavne avtoceste, kakih 40 kilometrov južno od afganistanske prestolnice Kabul, ko je proti njim pripeljal avtobus. Vojaki so v zrak izstrelili nekaj opozorilnih strelov, ker pa se vozilo kljub temu ni ustavilo, so v samoobrambi začeli streljati neposredno na avtobus, so sporočili iz Isafa. Pri tem naj bi bili po nekaterih virih ubiti štirje potniki po poročanju drugih pa trije, šest naj bi bilo ranjenih.

Guverner province trdi, da se je avtobus znašel v navzkrižnem ognju

Guverner osrednje afganistanske province Wardak Halim Fidai je pred tem sicer dejal, da se je avtobus znašel v navzkrižnem ognju med Natovimi vojaki in uporniki. Pri Natu so zatem sicer potrdili, da so bili njihovi vojaki davi res tarča obstreljevanja upornikov, vendar pa naj bi po njihovih navedbah šlo za ločena incidenta.

Fidai je po incidentu še povedal, da naj bi bilo v navzkrižnem streljanju na avtobusu deset potnikov tudi ranjenih, predstavniki Isafa pa so medtem v sporočilu za javnost zapisali, da so vse ranjene že prepeljali v vojaško bolnišnico. Ameriški vojaki so medtem zavarovali mesto incidenta, iz Isafa pa so sporočili, da so dogodek že začeli preiskovati.