SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ši Jinping je postal novi kitajski predsednik

3

termometer

 | Foto:
Kitajska ljudska skupščina je potrdila imenovanje Ši Jinpinga za novega predsednika države. Na tem položaju bo nasledil Hu Jintaa, potem ko je od njega že prevzel vodenje komunistične stranke.

Na kongresu ljudske skupščine so na vodilne položaje imenovali še nekaj novih imen in potrdili tudi preoblikovanje vlade.

Šija je za novega predsednika države kot edinega kandidata potrdilo okoli 3000 delegatov, ki se udeležujejo letnega kongresa ljudske skupščine. Njegovo kandidaturo je že pred tem potrdilo vodstvo stranke. Na čelu države naj bi 59-letni Ši služil naslednjih deset let. Prevzel je tudi vodenje najvišjega vojaškega telesa, centralne vojaške komisije.

načrt za zmanjšanje števila ministrstev Hu se je v okviru dlje časa trajajočih priprav na menjavo oblasti s tem odrekel še zadnji funkciji. Tako z vodilnih položajev v stranki kot na čelu države je 70-letni Hu odstopil v skladu s pravili glede starosti in trajanjem mandata, potem ko je Kitajsko vodil deset let.

Ljudska skupščina je poleg tega za podpredsednika države imenovala Li Yuanchaa, ki je doslej vodil organizacijski oddelek komunistične stranke in velja za Hujevega varovanca. Novi predsednik parlamenta pa je postal Zhang Dejiang.

Letni kongres ljudske skupščine, ki naj bi se zaključil v nedeljo, je poleg tega tudi odobril načrt za zmanjšanje števila ministrstev. Preoblikovanje vključuje ukinitev ministrstva za železnice, ki je bilo obtoženo korupcije. Združilo se bo z ministrstvom za promet. Po navedbah predstavnikov oblasti naj bi s tem omejili korupcijo in birokracijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin