Severna Koreja izstrelila balistično raketo

Severna Koreja je danes, ko v ZDA praznujejo dan neodvisnosti, izstrelila balistično raketo, je potrdila južnokorejska vojska. Da je uspešno izstrelila medcelinsko raketo, je nato sporočila tudi Severna Koreja. Ameriški predsednik Donald Trump je v odzivu Kitajsko že pozval, naj "enkrat za vselej konča to neumnost". 

Foto: Reuters

Ameriška vojska je potrdila, da je raketa srednjega dosega po izstrelitvi letela 37 minut, nato pa pristala v Japonskem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je bil doseg rakete več kot 930 kilometrov. Po oceni analitikov bi lahko izstreljena raketa dosegla Aljasko.

"Lahko doseže katerokoli točko na svetu"

Severna Koreja je po poročanju južnokorejskega portala koreatimes.co.kr sporočila, da je raketa dosegla višino 2.802 kilometrov in v 39 minutah preletela 933 kilometrov, pristala pa v Japonskem morju.

"Preizkus je bil izveden pod nadzorom vodje Kim Jong Una. Raketa lahko doseže katerokoli točko na svetu," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik Severne Koreje Lee Chun-hee.


Preberite še:

Zelo nevaren dan za ameriške predsednike


Niz provokacij Pjongjanga

Današnja izstrelitev severnokorejske rakete je zadnja od številnih provokacij Pjongjanga. Razmere na Korejskem polotoku so po številnih severnokorejskih poskusnih izstrelitvah raket napete vse od lani.

Rusija in Kitajska Pjongjang pozivata, naj zamrzne izvajanje raketnih preizkusov

Rusija in Kitajska sta Severno Korejo danes pozvali, naj zamrzne izvajanje jedrskih poskusov in preizkušanje raket. ZDA in Južno Korejo pa državi pozivata, naj ne izvajata skupnih vojaških vaj na območju Korejskega polotoka.

Rusija in Kitajska sta namreč po današnjem sporočilu Severne Koreje, da je uspešno preizkusila medcelinsko raketo, sprejeli skupno izjavo. V njej zunanji ministrstvi obeh držav predlagata Severni Koreji, naj "kot prostovoljno politično odločitev" sprejme moratorij na izvajanje jedrskih poskusov in testiranje raket.

Obenem pa ZDA in Južno Korejo pozivajo, naj se vzdržita izvajanja skupnih vojaških vaj na tem območju.

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • amarita / 04.07.2017. ob 14:51

    ce ta raketa je pokrila razdaljo od 933km v 39 minutah ...pomeni da bi rabila 6,5 ur za preleteti 9330 km...uske in ameriske rakete medcelinske za 10.000km rabijo 27 minut!!! ko ali ce bi ta severno korejski norec poskusil kaj takega...bi ga amrikanci kot toco obsipali!!!

  • BPGC / 04.07.2017. ob 10:44

    Izzivajo...brez potrebe.

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano