SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Severna Koreja išče hrano v Mongoliji

3

termometer

V Severni Koreji se približuje čas leta, ko so zaloge hrane najbolj skromne, zato Pjongjang pogleduje za morebitnimi novimi darovalci.

Zahtevo za pomoč v hrani naj bi na mongolsko vlado naslovil veleposlanik Severne Koreje v Mongoliji, tako piše na uradni strani mongolske vlade. Predsedniku Tsahiaju Elbegdorju naj bi veleposlanik Hong Gju zaupal, da njegova država trpi za hudim pomanjkanjem hrane.

Najtežji del leta Najtežji del leta, kar zadeva količine hrane, se za Severno Korejo začenja aprila, traja pa vse do oktobra, ko se začne pobiranje koruze. Južnokorejski strokovnjak za severnokorejsko kmetijstvo Kvon Taj Džin, je za Wall Street Journal poudaril, da je bila lanska letina v državi zmerna, vendar ne dovolj velika, da bi lahko Severna Koreja zdržala brez tuje pomoči.

Obstaja več dokazov o pomanjkanju hrane. Severnokorejske oblasti tako na največji praznik v državi, rojstni dan očeta države Kim Il Sunga, ki ga praznujejo 15. aprila, v severne province sploh niso dostavile hrane, kar je sicer v navadi, poroča Daily NK.

Pomanjkanje hrane vedno hujše Distribucijski sistem za hrano, ki je bil del državno vodenega gospodarstva, je v Severni Koreji propadel konec 90. let prejšnjega stoletja, ko je v državi lakota trajala več let. Hudo pomanjkanje hrane se nadaljuje, mednarodne pomoči in donacij pa je vedno manj, ker mednarodna skupnost ne odobrava severnokorejskega jedrskega programa in stalnega rožljanja z orožjem.

Južnokorejski veleposlanik v Severni Koreji Kvon Haerjong je pred časom dejal: "Vsi vedo, da Severna Koreja kopiči velike vire za razvoj jedrskega orožja in raket. A obžalovanja vredno je, da obstaja kronično pomanjkanje hrane, ki stalno ogroža ljudi."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin